Zo, ik heb het lang uit weten te stellen maar nu kom ik er echt niet meer onderuit. Het is tijd om zelf ook “aan te pakken”. De vraag was: wat is je aanpak na 1R links en 2K rechts (echt en MF) met SAHB10986532  H108  RKB  ?
En dan is het eerste bod dat je doet natuurlijk niet zo heel erg spannend, maar stel dat je lager biedt dan 6S en de tegenpartij biedt door, wat dan? Ga je nog redden?

Van laag naar hoog:


Jan-Peter: pas
Eerste conclusie: partner kan niet zo veel hebben. De tpt gaat een manche bieden en je hebt zelf al 9. Daarnaast lijkt het erop dat 6K/R/H nog niet zomaar down is. Zelfs als partner een kaart heeft waarmee het down kan, dan nog is het juiste tegenspel verre van eenvoudig vindbaar. Aangezien je in 6S slechts 2 down gaat (eventueel 3 als een van de tpt de ontbrekende SQ74 heeft, maar die kansberekening laat ik graag aan Jos over) en in 7 slechts 3 (of 4) down, is dat altijd een goede redding tegen 6laag (1370) of 6H(1430).
Aan de andere kant, als je 7S biedt verlies je van iedereen die 6SX mogen spelen, terwijl het nog lang niet duidelijk is of het wel 7 is voor de tegenstanders.
Ga ik hoog in de boom klimmen om de tpt dwars te zitten? Is wel mijn eerste neiging. Ik kan 4, 5, 6 of 7S volgen. Elk niveau heeft zijn voor- en nadelen. En als je laag begint, verhoog je later je eigen bod nog een keer? Ik heb geleerd dat het niet goed bridge is als je je eigen preëmptieve bod herhaalt op een hoger niveau. Volgens die stelregel moet mijn (S-)bod dus in 1 keer raak zijn.
Er is nog een mogelijkheid. Citaat van Schelte Wijma: ”Het is altijd fijn om schoppen te hebben.”
Gezien het feit dat de tegenstanders behoorlijke kaarters zijn zullen ze met ongestoord bieden vrij nauwkeurig kunnen bepalen wat het eindcontract moet zijn. Ik pas en luister mee naar het bieden van de tpt, en pas als zij weten op welk niveau ze moeten spelen ga ik schoppen op hetzelfde niveau meebieden, zodat je niet meer hoeft te gokken hoeveel S je moet bieden. De tegenstanders vertellen je het gewoon! Je scoort dan altijd beter dan het contract voor de tegenstanders.
Ik ben het eens met je stellingen, maar niet met je conclusie. Waarom geef je ze alle ruimte, terwijl je ook kunt zorgen dat ze er niet achter komen op welk niveau ze moeten spelen?

DennisS: pas
Ik kan natuurlijk niet achterblijven om op je probleempjes te reageren. Ik vind deze best interessant, omdat een goed resultaat halen op freakhanden een vak apart is.
Ik kies voor PAS. Lang dacht ik dat 4sch bieden wel goed zou zijn, maar er zijn meer overwegingen:
1. je redding is goedkoper dan alles wat ze bieden (zelfs als ze in de manche blijven). Om een beetje goede score te halen, zul je dus in XS gedoubleerd moeten eindigen. Of je moet het risico willen nemen dat ze het fout doen als je nu bijv. 4Sof 5S biedt. Maar als dat fout blijkt te zijn (is een typische top-nul actie), dan loop je een groter risico dan afwachten en dan uitnemen.
2. heel belangrijk: je speelt met een sponsor. Hij zal toch geen goede uitneembeslissing nemen als jij nu al hoog begint. Bovendien telt het resultaat (en passen is een kleiner risico, aangezien je hoort wat er voor ze in zit). Psychen (ook een optie met deze kaart) is dus ook uit den boze. Want dat vindt meneer de sponsor niet leuk, zeker niet als het fout afloopt en dan kun je voor de volgende keer op zoek naar een ander.
Al met al wacht ik en luister ik waarin ze eindigen en dat neem ik dan uit (waarbij ik dan natuurlijk voor de show even heel duidelijk op mijn vingers ga zitten tellen hoeveel ik down mag.. :-P)
Het leukste is dat ik het zo voor me zie, dat je eens naar links en naar rechts kijkt, nog een keer naar je kaarten… en met een knipoog naar je maat hun 7K uitneemt met 7S. En toch had ik anders van je verwacht. Doet Ernst zo erg zijn naam eer aan dat jij je jeugdigheid er door verloren bent?
Je tweede punt is een duidelijke. De juiste uitneembeslissing zal hij zeer waarschijnlijk niet maken dus zul je het zelf moeten doen. Daarbij is psychen ook in mijn wereld niet geoorloofd. Al is er 1 iemand die daar anders over denkt….


Ron H: 3SA, gevolgd door 4K, 4R en 4S
En als ze na 4S nog doorbieden ga ik passen, doen alsof mijn neus bloed en hopen dat ze in 5minor eindigen.
Tsja misschien had ik niet anders van je mogen verwachten, Ron. En je maakt het bieden wel lastig voor de tegenstanders. Alhoewel, links biedt 4K (echt) en rechts 4R (cuebid). In 6 gaan ze zeker nog wel komen, maar je psych is in zoverre gelukt dat ze niet zo snel nog 7K zullen uitbieden, maar goed je schrijft nog steeds -1390 tegen 6K.

HenkdB: dbl
Ik heb net een weekspel gepubliceerd waarin ik waarschuw voor het tussenbieden. Nadelen zijn dat je informatie geeft aan de tegenstanders en misschien ook wel dat je ze “dwingt” tot de goede beslissing die ze anders niet genomen zouden hebben. Met jouw spel is dit ook in extreme mate het geval.
Het lijkt erop dat OW slam kunnen maken, misschien wel groot slam. Hoe kan je de tegenstanders op een verkeerd been zetten? Ik moet in jouw POLL vraag de tegenstanders er van overtuigen dat ze niet naar slam moeten gaan. Met S bieden stimuleer ik hen alleen maar (allebei kort in de kleur). Misschien kan ik ze op het verkeerde been zetten door eerst te doubleren. En daarna rustig S bieden.
Snap ik goed, maar tot welke hoogte ga je door?

BartR: 2S
Met de dichte 10-krt bied ik 2S en laat me zo langzaam mogelijk opjutten naar 4S. De tegenpartij is voorlopig toch nog aan het bieden en ik wil ze alle gelegenheid geven mij te dubbelen in een 4S-contract. Als ze daar overheen bieden doubleer ik hun 5X cuebid om maat mee te laten denken.
Het probleem hiervan is dat een van de tegenstanders waarschijnlijk geen schoppens heeft, dus dat je 4S zeker niet mag spelen. Daarbij geeft 2S de mogelijkheid om de klaverfit vast te stellen op laag niveau, om vervolgens van alle ruimte gebruik te kunnen maken.

RonaldK: 4S
3S volgen gevolgd door 4S en 5S in de hoop gedoubleerd te worden is een optie maar een beetje 'kinderbridge'. Ik denk dat de tegenpartij dan wel doorheeft of ze 5, 6 of 7 moeten spelen. Na 3S kunnen ze dat vast prima uitvinden. Geldt trouwens ook voor pas. Beide zijn biedingen waardoor ik volgend jaar zonder sponsor zit.
4S is te normaal en voor de hand liggend om fout te zijn. Waarom zou het geen 4S voor je zijn? We kunnen altijd kijken of er alsnog met 5S of 6S schoppen moet worden gered. Meestal wordt het 'doorredden', schoppens blijven bieden tot je mag spelen.
5S erg aardig als het idd de manche is voor de vijand, maar wel de volledige randomizer. Als zij nu in 6 komen ga je dan nog redden met 6S? Heb je ze erin geduwd of niet? Fijn geboden. (Als ze na 4S op eigen kracht doorstomen naar 6 geloof ik ze wel en ben ik geneigd uit te nemen).
6S is het Harry Vermeegen bod, 'gok de goals'. Eigenlijk alleen goed als het 6 of 7 is voor de vijand, maar het zet wel maximale druk. De tegenpartij kan 7 bieden met grote verlieskansen of 200, dan wel 500 incasseren. (Misschien heb je wel je dag - en brengt maat HAQ mee en zit Hkoning goed, valt schoppenvrouw en vertel je later 'that pigs do fly'.)
Mijn voorkeur: 4S + doorredden, met 6S bieden op de 2e plek.
"Kinderbridge", dat soort termen daar hou ik van. Navraag bij Ronald leert dat het een ‘trademark’ is van WJ Maas, aan de bridgetafel overgedragen aan Ronald door hem er (terecht, begrijp ik?) van te beschuldigen. Over het spel, 4S was niet hoog genoeg… links doet nu 4SA als RKC voor K. Daarna biedt je 5S tussen en na het te verwachten 6 of 7 neem je uit met 6 of 7S. Als je toch zo hoog gaat bieden, waarom kies je er dan voor om ‘achter de feiten aan te lopen’?

KeesS: 5S
grappig spel…. Het zal snel veel in klaveren of ruiten zijn, of misschien zelfs nog harten voor de tegenstander (6 is zo maar waarschijnlijk).
Met deze hand heb je natuurlijk alle ruimte om het de tegenstander lastig te maken. Dat kan met een paar keer pas en dan opeens 5S (huh?), of direct 5S zodat ze zo weinig mogelijk ruimte hebben om iets uit te vinden en maat mee kan beslissen over 6 laag….
Grappig is eigenlijk wel 4SA (azen vragen), denk ik zo, al is het alleen maar dat de tegenstander dat niet meer kan bieden. Jij weet waarschijnlijk door je eenzijdige hand beter wat er gebeurt dan de tegenstander….
Na 4SA kan maat denken aan een 2 kleurenspel, maar zal toch wel passen als je na 5H nog 5S biedt!? Bovendien…is het 100% onmogelijk dat maat 2 azen heeft….. :-) …..
Als er 5 laag terug komt heb je natuurlijk weer een beslissing, en 5S voelt als met het veld meespelen. Hoe grappig het ook is om 4SA te bieden (je speelt D0P1-R0P1), het zet maat buitenspel en daarom kies ik voor 5S om te passen op alles wat er verder gebeurt….(die sponsor gaat 6 toch niet dubbelen met troef aas en verder geen slag….!?).
Met een renonce schoppen en troef aas zal de sponsor 6 wel een strikje geven denk ik, maar ik kan je geruststellen daar hoef je niet over na te denken. 6 bieden doen ze wel, maar maat zal het niet doubleren. Mijn vraag is echter, als je zegt in de eerste zin dat 6 zomaar waarschijnlijk is… Waarom neem je dat dan niet uit?

JosvK: 5S
Ha, eindelijk een tienkaart. (Heb ik nog nooit gehad in mijn leven.)
Met zo'n hand zijn er twee mogelijkheden: bruut geweld of sluwheid. Sluwheid: je biedt in iedere ronde Schoppen op het laagst mogelijke niveau totdat je mag spelen al of niet gedoubleerd. (De ethiek verbiedt natuurlijk, dat je doet alsof je lang nadenkt, dat mag eigenlijk pas op 6 niveau). Het nadeel hiervan is dat het toch vrij doorzichtig is (eerste divisiespelers zullen daar toch niet zo gauw intrappen) en dat de tegenpartij de ruimte krijgt om te onderzoeken op welk niveau ze thuishoren.
Daarom ben ik meer voor bruut geweld: ik bied zoveel schoppens, dat ik zelf niet meer weet wat de tegenpartij moet doen. Als klein slam waarschijnlijker is dan 50% (paren) moet je zeker 6S bieden, als het minder is dan 50% is 5S genoeg.
De kans dat er een S doorheen komt is zeker minder dan 50% (resterende S 1-1-1, of 2-1-0 met de renonce bij de maat) en zelfs in dat geval is slam nog niet down. Als SA er niet doorkomt is slam waarschijnlijk gehaald: hoe de snits genomen moeten worden is wel duidelijk.
In dit geval vind ik het een beetje zonde om direct all mijn kruit te verschieten. Misschien bieden ze geen 6. Ik bied eerst 5S om te zien of ik dat (gedubbeld) mag spelen en als ze naar 6 gaan bied ik nog 6S. 7 iets laat ik natuurlijk spelen.

AntonvU: 5S
Gelukkig heb ik ruimschoots ervaring met dichte tienkaarten dus ik weet het wel.
Eerste ingeving was pas. Tweede zes schoppen. Ik vermoed dat het meestal zes is voor de buren. Pas slaat eigenlijk nergens op. Maar ik doe 5S. Ik hoop hier in al gedubbeld te worden maar als zij zes bieden doe ik nog een rustige 6S. Verkoop ik m'n preempt maar weer eens lekker 2 keer.
Hierboven drie keer hetzelfde. Een mooie conclusie, namelijk dat het meestal 6 is voor de buren. Wat ik vervolgens alleen niet begrijp is waarom jullie beiden het brute geweld vervolgens achterwege laten? Je geeft aan waarom 6S waarschijnlijk goed is, maar vervolgens gebeurt er niets… en dan vraag ik me in mijn onschuld af waarom. Tegenstanders van deze klasse zullen toch wel van een tweede kans gebruik maken, als je ze die mogelijkheid geeft? En door na 5S ook nog 6 te bieden geef je ze die kans op een gouden schaal.

GerC: 5S
Mijn keuze valt op 5S, in de hoop dat ik dit (gedoubleerd) mag spelen. Als de tp naar 6x gaat, laat ik aan partner over of deze uitneemt met 6S. Het is goed denkbaar dat partner zodanig tegenzit in R en K dat 6x van de tp down gaat.
Ik ben het helemaal met je eens, indien ik tegenover een goede partner zit. Maar die situatie heb je niet omdat je het genoegen hebt met een sponsor te spelen, en die staan niet bekend om hun fabuleuze inschattingsvermogen in uitneemsituaties…

JaapR: 5S
Ik bied 5S. Met 4S krijg ik ze niet stil en 6S vind ik ook weer wat overdreven want ik weet niet of het slem voor hen is. En misschien mag ik zelf (gedoubleerd) wel wat maken. 6 voor ons zou kunnen maar lijkt me niet waarschijnlijk.
Kijk, een positieve instelling. Misschien zelf nog iets gedoubleerd maken! Dat kan natuurlijk prima. Geef maat HH en je hebt 5S zomaar gemaakt. Toch zou ik daar niet voor gaan. De tegenpartij biedt van 2 kanten redelijk ongelimiteerd dus de kans dat het 6 of 7 is voor de tegenpartij lijkt me een stuk groter dan dat je zelf 5S kan maken. Maar goed, ik heb er verder ook niet voor geleerd…

MikeR: 5S
Ik ga iig druk zetten. 4S zet niet genoeg druk, 6S mag ik altijd spelen (gedubbeld en liggen voor waarschijnlijk 500). Omdat maat zomaar eens een slagje (of twee) in de (minor)defense kan hebben, doe ik het halfslachtige (en wellicht laffe) 5S. Dan mag maat ook nog een beetje "meedenken".
Ik vind het nog niet zo obvious dat partner 1 een slag in een minor kan hebben. Laat staan 2! Maar goed, ook als je maat een slag mee heeft, dan is 6-laag nog steeds niet down als de eerste schoppenslag er niet doorheen komt. En dan rekenen we nog niet met het feit dat partner misschien geen S kan starten tegen 6R.

HarryG: 5S
Eerlijk gezegd vind ik het een nogal eendimensionaal probleem dat je ons voorschotelt, maar ok. De vraag zal ook wel zijn wat je verder doet.
4S kan je maken maar mag je niet spelen dus bied ik 5S. Dat committeert de buren naar 6 terwijl ze nog geen fit hebben vastgesteld. 6K mogen ze spelen, ik mag uit. Zullen ze soms maken terwijl we een goedkope redder hebben maar ik denk dat het net zo vaak of vaker down gaat. Over 6R (links) biedt ik 6S als partner niet heeft kunnen dubbelen, over 6R rechts wacht ik partner af.
Als een van beide opps meent dat 6S nog een goed bod is dan geloof ik ze wel, dan moeten we met 7 redden. Maar 6S is een onzincue, dan had je net zo goed 7 in de minor fit kunnen bieden.
Zo veel vertrouwen zou ik niet in mijn maat hebben als dit een sponsor is. En ook als het mijn vaste partner is… kan het heel goed zijn dat hij geen flauw idee heeft wat voor hand we hebben en met welke reden we 5S bieden. Hoe kan hij het dan ooit goed doen?

BertvdS: 5S
Voor 6 Schoppen pleit eenvoudige logica:
a) Preëmptief openen: met een 6 kaart op 2 niveau, met een 7 kaart op 3, met een 8 kaart op 4 niveau .. en dus met een 10 kaart op 6 niveau
b) De regel van 2 of 3; kwestbaar -2 op eigen kracht
Ik zie echter ook wel nadelen. De tegenstanders kunnen dit eigenlijk alleen maar schouderophalend doubleren (en je gaat precies 2 down) of je helpt hun 7 te bieden (de openaar heeft overwaarde, klaveraansluiting, een renonce schoppen en weet dat jij alleen maar punten in schoppen hebt). Uiteindelijk kies ik daarom toch maar voor 5S, ik schat mijn partner in op 1 ‘aanvallende’ slag en/of 2 verdedigende slagen. Dit geeft de tegenstander de meeste verliezende opties (als ze doubleren maak ik het precies en als ze doorbieden gaan ze net 1 down).
Voor 4 Schoppen (of lager) heeft vast niemand gekozen, dat mag je toch niet (gedoubleerd) spelen, en 7 schoppen lijkt me erg dol.
Eindelijk! Ik was al bang dat niemand iets over de rest van de inzendingen zou zeggen. Ga je iedereen die gekozen heeft voor iets dat lager is dan 5S zelf even aanspreken? Dat scheelt me weer wat werk :-). Verder ben je uitzonderlijk positief ingesteld over je partner. Zelfs als allebei de tegenstanders geen overwaarde hebben heeft hij niet altijd een slag voor je mee, lijkt me?

MarcelvH: 5S
Voor dit soort freaks bestaat geen theorie. Gezien de 1e twee biedingen kunnen de opps waarschijnlijk wel ergens een manche spelen en wellicht ook wel slem. Om de druk er maximaal op te zetten bied ik gelijk 5S, dan hebben ze nog slechts 1 rondje om te beslissen of ze in slem willen / moeten zitten of niet. Na 5S bemoei ik mij niet meer met het bieden. De druk staat er op en misschien komen ze in een onmaakbaar slem of missen ze 7. Met 5S heb ik mijn keuze gemaakt. Als je het gevoel heb dat het exact klein slem voor ze is kan je beter in 1 keer 6S bieden.
p.s. partner kan natuurlijk ook nog 6S bieden over 6 laag van W. Als hij dat niet doet ga ik het ook niet doen.

ThijsV: 5S
Ik vertel mijn hand in 1 keer zo goed mogelijk zodat partner kan beslissen hoe het verder moet: 5S. Het kan slem zijn voor de buren, maar dat kan partner beter beoordelen. Misschien zit ik eentje te hoog. Het alternatief is dat ik begin met 4S maar als ze dan 5laag proberen bied ik van ellende toch 5S. Nu zet ik gelijk maximale druk en laat partner meebeslissen.
Als de tpt nog 6 biedt laat ik het gaan. Ik steek 1 keer mijn nek uit en dan laat ik hun de laatste gok. Partner mag beslissen hoe het verder gaat. In paren is redden minder vaak goed dan in viertallen.
Marcel, een theorie over zulke handen is mij niet bekend, maar dat maakt het probleem m.i. niet minder leuk. Thijs, dat redden in paren minder vaak goed is daar ben ik het mee eens, maar dan is 500 in 6SX nog steeds minder dan -600 (als het precies 5minor is) of -1370 (als het precies 6minor is). Voor beiden: 5S is begrijpelijk, maar ik denk niet dat je rekening moet houden met het feit dat partner weet wat hij moet doen na 6minor van de tegenpartij. Buiten het feit dat de meeste sponsors prutsers zijn heeft hij waarschijnlijk ook nog onvoldoende informatie om de goede beslissing te nemen.

PoulG: 6S
Leuk probleem, want er zijn vele mogelijkheden:
1. Hoog schoppen bieden op 4,5,6 niveau
2. Laag schoppen bieden (2/3S) of eerst “tactisch passen” en daarna steeds 1S erbij doen tot je gedubbeld wordt.
3. Misleidende biedingen, maar die laten we even buiten beschouwing.
De resterende schoppens zijn of 1-1-1 of 0-1-2 of 0-0-3 verdeeld. De kans dat de tegenpartij een renonce schoppen heeft is behoorlijk groot (>60%?). Dan is de kans dat de tegenpartij 6 laag kan maken daarmee ook vrij groot. Gezien het begin van het bieden heeft de maat weinig (minder dan 8) punten en tenminste iets van 4Hs. Het lijkt dan minder kansrijk dat de maat 2 slagen in de verdediging heeft en zelf heb je nauwelijks verdediging. Daartegen pleit dan weer dat bij de tpt de kaarten al snel dupliceren (omdat er zoveel schoppens weg zijn en de hartens “normaal” verdeeld lijken te zijn).
Langzaam bieden door eerst te passen of laag schoppen te bieden en dan steeds te verhogen is met een sterke dichte kaart best een te overwegen truc, het werkt. Mijn voorkeur gaat echter uit naar “first round bidding” met 6S. Je maat kan toch nooit weten dat je een 10 kaart hebt en kan dan zeer moeilijk een goede beslissing nemen als je bijvoorbeeld 4S of 5S biedt. En volgens de regel van 2 en 3 past 6S prima ;)
De a priori kans op een renonce S bij de tegenstanders is een goede 57,14%.

WillemW: 6S
Ik zou 6S bieden. Dit gaat redelijkerwijs 2 down, alhoewel partner nog wel een A of HH zou kunnen hebben zodat het ook 1 down kan zijn. De reden voor 6S is het wegnemen van biedruimte. Het zou heel goed 6 of 7 kunnen zijn voor OW en dat valt nu niet meer voor ze uit te zoeken. Na 5S, wat ik een alternatief vind, ben ik bang dat iemand nog 6 kan bieden en de ander daarna 7.
Kort maar krachtig, en een redenatie naar mijn hart! Er zijn gelukkig mensen die het met je eens zijn:

AriannevE: 6S
6 Schoppen. Zij zijn MF, dus maat kan max een puntje of 6-7 hebben. Voor ons is het 4 Schoppen, maar voor hun is het 5R (en dat zullen ze dan nog wel bieden), en aangezien de renonce schoppen bij 1 van de tegenstanders waarschijnlijk is zou het voor hun ook zomaar 6R kunnen zijn. 6S gaat waarschijnlijk 2 down, en dat is gedoubleerd beter dan een manche voor hun.

Anneke & RudyV:6!S
Je vader en moeder hebben er samen nog even hardop over nagedacht en komen tot de volgende redenatie:
Partner is zwak, heeft geen 6kH, geen of weinig schoppens en heeft dus iets van 6 of 7 kaarten in de lage kleuren. Daarmee speel je 6 laag van opps niet down, en 7 hopelijk wel. Dus bieden we 6S. Bij 7R van de opps branden we een kaarsje dat het down gaat en doen er een strikje om.
Duidelijk verhaal, behalve het doublet. Als 7 down gaat dan heb je al een goede score? Verder heb je 0 verdedigende slagen (als ze 7 bieden komt er echt geen S-slag doorheen) dus is het alleen maar extra punten weggeven als het toevallig wel wordt gemaakt...

PaulvR: 6S
De vraag is of je gaat proberen, in een maakbaar gedubbeld S-contract te eindigen, of dat je nu eieren voor je geld kiest. Het risico bestaat dat als je bv met dbl begint dat de tegenstander te veel ruimte krijgt om precies uit te zoeken wat er aan de hand is. Het lijkt er een beetje op dat het 6 laag voor de buren is. Daarnaast als je 4S volgt weet je het ook niet meer als ze (eventueel via 4NT) 5 laag bieden. Kortom mijn keus zou zijn om voor de eieren te gaan. Dan blijft de vraag denk je dat het 6 voor de buren is. En of ze dat gaan bieden als je 5S bied. Gezien het nivo denk ik van wel dus doe ik nu maar 6S dan ben ik er vanaf. En zoals Bergen of Lawrence of iemand anders al zei: Let your opponents take the last guess.
Een dag later…: Zeg nog een nabrander… ik mag zeker niet spieken hoeveel sch maat heeft? Want als dat er 0 zijn doe ik 5S omdat 6K dan down is :-)
Nee spieken mag niet, heb ik gehoord, dus daar kunnen we niet aan beginnen. Dan is het einde zoek en ik kan er niet tegen als ik dingen kwijt ben, maar dat is een heel ander verhaal. Belangrijk is inderdaad wel de inschatting of de tegenpartij 6 gaat bieden als dit er voor ze in zit. Met het niveau van de tegenstanders meegenomen mag je die aanname zeker wel doen.

Ik zelf ben een 6S bieder, voornamelijk om de redenen die Paul al noemde. Je kan er maar beter af zijn, toch? En als mijn (sponsor-)maat hier niet mee overweg kan heeftie lekker pech. Het nadeel van 6S is duidelijk. Stel dat het geen 6 voor ze is, dan zou je best eens 5S kunnen maken en zit je verkeerd. Maar goed, als het 7 voor ze is dan gaan ze dat voor 90% zeker nu niet bieden.
Eerst 4S/5S bieden en na 6-laag van de tegenpartij nog 6S bieden moet ik zorgen dat ik niet al te gevoelsmatig op reageer, omdat ik er eigenlijk geen goed woord voor over heb. Als je denkt dat het 6 is voor de tegenpartij dan moet je in de 1e ronde 6S bieden. Als je denkt dat het geen 6 is voor ze, dan moet je passen op 6-laag. Als je besluit dat je het af wilt wachten, dan moet je het afwachten. Het lijkt er op alsof er wordt vergeten dat je goede tegenstanders hebt, die graag hun dbl-ik-wil-door speeltjes gebruiken om te kijken of ze nog 7 kunnen bieden.

Het hele spel:
Spel: 4
West
Allen
SV
HVB742
RB653
K854
 
S 
HH96
RHV10842
KA1076
NESW
S74
HA53
RA97
KHV932
 
SAHB10986532
H108
R-
KB
 


Zoals je ziet maken de tegenstanders in K of R altijd 13 slagen. In S haal je zelf altijd 10 slagen. Maar na het bieden kan het zijn dat ze niet het optimale contract gaan halen. Als je lager biedt dan 4S bieden ze 7 uit. Als je 5S biedt zullen ze in 6R blijven hangen… maar als je dan nog 6S biedt dan bieden ze 7. Als je 6S biedt dan mag je dat gedubbeld spelen. Bereken je zelf hoeveel je haalt? In ‘het veld’ was -500 goed voor bijna 70%, en -800 (in 7S) 40%. Mocht je 7-laag van de tegenpartij doubleren dan schrijf je -2660 in de ‘zij’-kolom onder het motto: een nul is een nul.