Spellen van de Week

Spel van de week 14 januari 2025 —Kees van der Weijden

Goed communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

Er is een conventie, de 4e kleur, die op vrijwel ieders systeemkaart prijkt maar die “iedereen” op DBC anders lijkt te spelen. En dat is triest want als je hem met verschillende perceptie afspreekt en dan gaat toepassen zal het vaak fout gaan. Zelfs als jij als paar allebei wel dezelfde lading toekent aan 4e kleur, kan het misgaan bij de uitleg naar je tegenstanders omdat die weer een andere perceptie hebben van “4e kleur”.

In een enquête met prangende vragen over de 4e kleur worden de diverse voetangels en klemmen als vanzelf duidelijk. Om een gemeenschappelijk begrip te kweken beginnen we daarom met een definitie.

Let op! U kunt de vragenlijst slechts één keer invullen.

Enquête starten!

Hieronder de resultaten van de enquête. Er waren 14 respondenten op donderdag 23-1-2025 12:00. (Het direct delen van resultaten op de website kost teveel geld).

vraag 1.

Met welke elementen uit onderstaande definitie van 4e kleur bent U het eens? (meerdere antwoorden mogelijk)

Definitie: Er is sprake van 4e kleur in ongestoorde biedverlopen waarbij het bieden zonder sprong en zonder SA-biedingen gaat kleur1-op-1-niveau – pas - kleur2 – pas - kleur3 – pas - kleur4, en waarbij de eerste drie kleuren geboden zijn als echt.

Waarom ongestoord? Omdat als de tegenpartij meebiedt je de kleur van tegenpartij en doublet hebt als extra forcing biedingen. Je zou een uitzondering kunnen maken voor situaties waarin alleen 1x gedoubleerd is.

Waarom zonder sprong? We gaan het rijtje af. Als kleur2 met sprong geboden is, dan is dat in principe de troefkleur, want je preëmpt niet op partner, en is het bieden meteen al MF. Als kleur3 met sprong geboden is, ook dan is het bieden MF volgens de regel “Nieuwe kleur met sprong is MF”. En als kleur4 met sprong wordt geboden toont de Antwoordende Hand (AH) een MF 55 of beter.

Dat laatste heeft overigens nog een consequentie. Omdat je met een sprong gelijk een MF 55 kan aangeven, heb je de herhaling later niet meer nodig om extra lengte in kleur4 aan te geven en kan je aan het herhalen van de 4e kleur later in het biedverloop een conventionele betekenis hangen. Mijn afspraak zou dan zijn om daarmee de laatst genoemde kleur in het biedverloop vast te stellen als troef en zo uit te nodigen tot controlebiedingen, maar je kan andere afspraken maken.

Ergo, in biedverlopen met sprong heb je 4e kleur om het bieden MF te maken niet nodig want dat is het al.

Als er onderweg een keer SA als speelsoort is voorgesteld, en er wordt dan de “4e kleur” geboden, dan is er geen sprake van 4e kleur in traditionele zin (het bod is natuurlijk wel forcing) maar eerder van gerede twijfel of SA wel de goede speelsoort is. Meestal doe je dat met een 5440 o.i.d.. En meer in het algemeen: als de “4e kleur” gebruikt wordt in een situatie die al MF is, dan duidt dat meestal op twijfel over de voorgestelde speelsoort en slecht fittende handen.

De teksten zijn helaas hier en daar weggevallen. Daarom de volledige teksten hieronder:
Het biedverloop moet ongestoord zijn om het bod te bestempelen als 4e kleur 11
Als een van de tegenstanders gedoubleerd heeft, dan trek ik me daar niets van aan 11
Als een van de partners ergens SA heeft geboden is er geen sprake van 4e kleur 10
Als een van de eerste 3 kleuren conventioneel is, dan is kleur4 echt. 7
Als een van de partners SA heeft geboden is de betekenis van het bod in de 4e kleur “ik twijfel aan de speelsoort” 7
Als een kleur in het biedverloop met sprong is geboden is er geen sprake van 4e kleur 4
4e kleur in een MF-situatie (bijv. als kleur3 met sprong is geboden) is 4e kleur een “help, red mij”-bod 4
Als kleur3 reverse is geboden, is 4e kleur een “help, red mij”-bod 1

Vraag 2

Wie 4e kleur nog niet als MF speelt zal van tijd tot tijd moeite hebben om echt sterke handen te bieden. Het is ook tamelijk zinloos 4e kleur niet als MF te spelen, want wanneer pas je nu onder de manche na de 4e kleur? Eigenlijk nooit. Dus om niet veroordeeld te worden tot handen-en-voeten-bridger is het beter om af te spreken dat 4e kleur gewoon MF is.

Echter, Förch in zijn boek "Biedconventies" stelt dat 4e kleur op 2-niveau geboden slechts RF is en een soort "kweenie" limiethand uitbeeld, of beter. Dat schept echter wel een probleem voor openaar.

Vraag 3

4e kleur is een soort vraagbod. Het vraagt naar deze mogelijkheden in deze volgorde (Meerdere antwoorden mogelijk)

Openaar antwoordt op de 4e kleur in deze volgorde als volgt:
1. Een driekaart steun in de door bijbieder geboden (meestal hoge) 1e kleur (d.w.z. kleur2). Dat is in dit biedverloop handig als je bijv. Sch: A32 Ha: - Rui: AVB432 Kl: A432 zou hebben, je wilt naar een hoog Rui-contract.
2. Een stop in de geboden 4e kleur.
3. Extra lengte aangeven in de 2e door openaar geboden kleur.
4. Het steunen van de 4e kleur is echt. Dit kan voorkomen bij 4441/5440-verdelingen bij openaar, en bij de 4432-verdeling als 1Kl een doubleton kan zijn.
5. Je hebt een bod nodig om te vertellen dat je uitverteld bent. Heb je niets van bovenstaande te melden: herhaal openingskleur. Dat is het gemakkelijkst vind ik. Heb je extra lengte én kracht in de openingskleur, dan kan je springen. Heb je wel extra lengte en geen extra kracht, wel, het bieden is nog niet afgelopen. Wellicht kan later nog die extra lengte aangeven.
Danny Molenaar vindt dat je het goedkoopste nietszeggende bod moet doen om de situatie “uitverteld” het hoofd te bieden. Nietszeggend wil dan zeggen: gezien in het licht van het eerdere biedverloop. Dat wint inderdaad meestal biedruimte, en het herhalen van de openingskleur geeft dan automatisch ook extra lengte zonder extra kracht aan, maar deze afspraak geeft ook aanleiding voor vergissingen. Iets voor de toppers.

{Optie 1 was eerst verkeerd verwoord: er stond eerst "Een driekaart steun in de door openaar geboden (meestal hoge) 1e kleur.". Dat is uiteraard onzin; ik hoop dat respondenten de bedoeling opgepakt hebben.}

Vraag 4

Een sprong in de 4e kleur toont een MF55

Vraag 5

Herhaling 4e kleur door 4e kleur-bieder betekent dat (Meerdere antwoorden mogelijk)

Vraag 6

Het steunen van de 4e kleur is echt en MF

Vraag 7

Het steunen van de 4e kleur is echt en MF

Voor wat het waard is hieronder mijn opvattingen:
Definitie: Er is alleen sprake van 4e kleur in ongestoorde biedverlopen waarbij het bieden zonder sprong en zonder SA-biedingen gaat kleur1-op-1-niveau – pas - kleur2 – pas - kleur3 – pas - kleur4, en waarbij de eerste drie kleuren geboden zijn als echt.

Telkens zonder sprong, want anders is de biedsituatie al MF. Het bieden van de 4e kleur in een situatie die al MF is, is een "help red mij"-bod. Na het reversebieden van kleur3 behoudt het bieden van de 4e kleur zijn betekenis als 4e kleur.
4e kleurgebruik is MF. Als na 4e kleur een eerdere kleur direct daarna wordt gesteund dan is die kleur troef en wordt uitgenodigd tot controlebiedingen.
Als een van de spelers eerder SA bood, dan duidt kleur4 in het biedverloop op twijfel over de speelsoort en is er geen sprake van 4e kleur in traditionele zin. Van tussentijdse doubletten trek ik me niets aan, maar als een tegenstander een kleur biedt, vervalt 4e kleur omdat je dan 2 andere forcing biedingen hebt: doublet en kleur tegenpartij.
Als een van de eerste 3 kleuren conventioneel is, dan is kleur4 echt. Op 1-niveau [Het biedverloop 1Kl*(2+) – pas 1Rui – pas – 1Ha – pas – 1Sch] geboden is geen 4e kleur, wel echt en 1RF. In die situatie is 2Sch 4e kleur als je het meteen MF wilt maken, meestal zonder 4-krt Sch.
4e kleur vraagt naar 3-krt steun in bijbieders 1e hoge kleur. Heb je die niet dan bied je je stop in de 4e kleur aan. Heb je die ook niet, dan vertel je eventuele extra lengte in kleur3. Heb je die ook niet en je hebt zowel extra kracht als extra lengte in kleur1, dan spring je in kleur1. Herhaling van kleur1 is het "ik ben uitverteld"-bod. Het steunen van de 4e kleur is echt. Als kleur2 een lage kleur is hangt het van de verdeling af of ik voorrang geef aan het aanbieden van een stop (bij balanced handen) of kleur2 steunen.
Een sprong in de 4e kleur toont een MF55. Dat betekent dat het herhalen van de 4e kleur nooit een 5-krt kan tonen. Herhalen van de 4e kleur stelt de laatst genoemde kleur vast als troef en vraagt controlebiedingen te doen.