Spellen van de Week

Spel van de week 15 november — Jos van den Dool

Spectaculair begin butler competitie.

De butlercompetitie is weer begonnen en die werd ingeluid met een avond vol spectaculaire spellen. Spellen met grote swing mogelijkheden en de kans om in één of twee spellen alle blunders van de avond goed te maken of juist alle briljantie acties in één klap weer teniet te doen. Voor de één een zegen, voor de ander juist een gruwel.

‘Boosdoener’ is de in mijn ogen de imp waardering die gebaseerd is op werkelijke scores, die sterk beinvloed worden door de manche en slem premies. Door hier een lineaire imp waardering op los laten worden onevenwichtige scores in de hand gewerkt. Ook de kwetsbaarheid zorgt voor verschillen die in de meeste gevallen nergens op slaan. Een swing in een slem, manche en zelfs deelscore zou ongeveer hetzelfde op moeten leveren, ongeacht de kwetsbaarheid. Door de lege ruimtes in de imp tabel te vergroten (wanneer heeft u voor het laatst bv 8 impen gescoord?) en het verschil in swings van kwetsbare manches/slems en niet kwetsbare manches/slems te verkleinen kun je de imp tabel behoorlijk indikken en de scores evenwichtiger maken.

Een spel waarbij de tegenpartij 21 imps in de kering in de schoot geworpen kreeg, maar daar vriendelijk van af zag was spel 20

West opent met 1SA en ik gooit er een frivool ‘multi defense’ bodje tegen aan. 2, lange harten of de zwarte kleuren. Oost paste en Jeroen heeft een probleem. Voor het normale 2 is hij veel te sterk. Hij gokte er op dat mijn kleur harten was en bood 4. Oost had een ‘gans aan een touwtje’ en kon gratis 16 imps ophalen, maar besloot de reddingsboei voor ons uit te gooien met een doublet. Jeroen kon redoubleren en zo zijn twijfel aangeven, waarna we alsnog 4 bereikten. Het was verstandig om dit niet uit frustratie te doubleren want ik maakte zelfs alle slagen. Een dikke min werd niettemin omgezet in een leuke plus.

Hoe had Jeroen moeten reageren? Dit was niet doorgesproken, maar de afspraken na een multi opening hadden hier uit de kast gehaald kunnen worden.

Dit zijn onze belangrijkste afspraken na een multi:

2 Pas of corrigeer
2 Invite als harten de multi kleur is
2SA Vraagbod, antwoorden kent iedereen wel
3 Pas or correct
4 Transfereer naar je lang kleur
4 Kies je lange kleur


Schema Multi defense:

Na een Multi defense kun je de principes van de multi na 2 overnemen:

2 Pas of corrigeer naar schoppen
3 Biedt je kleur, dus 3 of 3
4 Biedt je kleur, dus 4 of 4

In dit spel was 4 dus het bod waarmee we in het juiste contract konden komen..


In spel 12 waren ook weer 25 imps (of meer!) in de kering te winnen of verliezen.

West opent met 1 en noord knalt met zijn 9-kaart ondanks de ongunstige kwetsbaarheid meteen naar 4. Oost heeft, zeker in butler, een te mooie hand om te passen en te weinig slagen in de defensie om te doubleren. 5 lijkt me opgelegd. Voor zuid geldt eigenlijk hetzelfde. Maar 1 slag in de defensie en een V die gezien de bieding wel gevonden gaat worden. Desondanks doubleerden 4 paren dit koude contract (-11). De rest liet het er bij (-7), behalve ‘mijn’ Jeroen. Hij telt al 9 slagen in 5, er vanuit gaande dat ik een 8 kaart heb zodat je maximaal voor -500 gaat. De kans dat 5 er in zit is enorm. Vertrouwend op Harry zijn blauwe ogen bood hij als enige 5.
Na twee passen ligt de bal weer bij oost. Passen, doubleren of met 6 ‘uitnemen’. De keuze kan de avond maken of breken. Het werd een doublet en dat kostte ze -14 imps. 6 is niet alleen een goede uitnemer, maar zit er nog in ook. Deze keuze had 15 imps opgeleverd.

Spel 24 was een spel waar een paar spelers zich lelijk in vergisten.

Op alle tafels werd door oost 4 gespeeld. Na een ruiten of schoppen start is de verleiding groot om op H en V twee klavers op te ruimen. Dit werk echter alleen als de troeven 2-2 zitten! Bij 2-2 kun je zowel een klaver als de 4e ruiten introeven en verlies je slechts één klaver en 2 harten. Als je bij 3-1 troef alle troeven trekt en op de ruiten klavers opruimt kom je aan het eind een slag te kort. Er zijn te weinig entrees om de harten te ontwikkelen. Aan slag met harten wordt A en klaver na gespeeld en blijf je zitten met een ruiten loser omdat de hoog te maken harten onbereikbaar zijn.

Een beter plan is om slechts twee keer troef te trekken met H en V. Als de troeven 3-1 zitten, zoals hier, kun je de harten hoog maken. Het is wel belangrijk om aan beide kanten een hoge troef over te houden om een eventuele introever in harten te pareren. De kans dat oost alle drie de keycards (A, H en A) heeft is klein, maar kun je met deze speelwijze wel meenemen. Zo niet, dan moet A goed zitten. Je hebt door maar 2 keer troef te trekken een tempo gewonnen om de harten succesvol te ontwikkelen.

Het lijkt dus noodzaak om slechts 2 ronden troef te spelen en hierna direct met de harten te beginnen. Lijkt. Als je eenmaal uitgevogeld hebt dat A goed moet zitten kun je ook gewoon alle troeven trekken en zelf een klaver opspelen. Je hebt de harten helemaal niet nodig. Na 5 slagen kunnen de kaarten alweer in het bakje.

Ik koos voor het hoog maken van de harten en moest na afloop denken aan een tentamen mechanica uit mijn studententijd. Op 4 opgaven had ik 2 uur gezweten en via de meest ingewikkelde formules de oplossingen gevonden. Bij de uitleg was de leraar in 2 minuten klaar. Even wat slim wegstrepen en een simpele formule waren de antwoorden daar. In dit spel moest je alleen even uitvogelen dat A goed moet zitten en dan is het leven ineens een stuk simpeler.