Spel van de week 30 november 2021—Bas van der Hoek
Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op zijn neus
Spel van de week schrijvers betogen regelmatig dat, tenzij je op het niveau speelt van de wereldtop, het bieden van een groot slem idioot is omdat het halve veld niet eens in klein slem zit. Dit werd mooi geïllustreerd op spel 2:
Kees speelde het spel goed af, door twee ruitens in de hand te troeven en in het eindspel te hopen op vijf klaverslagen, maar helaas. Het bieden van groot slem kon in dit specifieke geval wat luttele imps opleveren, maar kostte hier 11 imps. Als de heren zich tevreden hadden gesteld met klein slem hadden ze 11 imps verdiend, want NIEMAND zat in slem. Ik vind dat oost zich had moeten realiseren dat hij met zijn achtpunts-opening de bieding al had gewonnen, (want de hand werd steeds beter) en het welletjes had moeten vinden door klein slem te bieden na het 5 harten bod van Fred.
Te kwistig met entrees omspringen
Op spel 8 gebeurde er het een en ander:
Op de helft van de tafels werd (nogal bizar vind ik) met de westhand Muiderberg geopend. Dan is slem haast niet te bieden. Een speler opende 1. Dat kan bij mij al helemaal niet door de beugel, 1 openen, de ziel van je kaart, lijkt me beter.
Bij Desiree en Job ging het
Toen Job met zijn doublet aangaf dat hij wel 3 wilde spelen bood Desiree 5 met haar offensieve hand, mooi gedaan.
Bij de drie slembieders werd met Aas uitgekomen, getroefd. Alle leiders speelden twee keer troef en waren down toen de ruiten 5–1 zaten, want de zesde ruiten kon niet meer worden benut vanwege een gebrek aan entrees. Het beste is 1 keer troef te trekken, dan ruiten aas, ruiten getroefd, dan naar dummy met troef Boer gevolgd door V, klaver weg. Er liggen dan nog twee troefentrees in de dummy zodat je een klein ruitje kan troeven en de zesde ruiten hoog wordt. Je maakt dan 5 troeven in de hand, 3 aftroevers in dummy, Aas en Boer, de zesde ruiten en Aas. De twee spelers die 4 in de andere hand speelden hadden het gemakkelijker, op 1 tafel werd ruiten uitgekomen en de heer ingelegd (dus 12 slagen). Op de andere tafel werd uitgekomen met klaver heer zodat je twee keer kon troeftrekken en voldoende entrees overhad om de zesde ruiten hoog te troeven, ook goed voor 12 slagen.