Spel van de week 12 oktober 2021—Jos van den Dool
Het viertallen seizoen is begonnen!
Het viertallen seizoen is begonnen !
Het viertallen seizoen is weer aangebroken. Met Coronapas in de hand worden de wedstrijden bij de NBB weer opgestart. Stepbridge, bedankt voor het leuke alternatief, maar aan tafel is het toch een stuk gezelliger en 'echter'. Het is wel even wennen. Alerteren van partners bod is bij velen geen automatisme meer en op de systeemkaart staan nog dingen die je al 2 jaar niet meer speelt.
DBC is één van de weinige verenigingen die niet alleen parencompetities organiseert, maar ook butler, patton en ultra korte viertallen wedstrijden.
Tijdens de NBB viertallen competitie spelen we ook onze eigen viertallen competitie (Semi Zwitsers, 4 wedstrijden met 6 spellen) . Volgens velen is viertallen de 'ultieme spelvorm', waarbij Hein in zijn voorwoord ook nog de bonus vermeld dat je lekker de schuld van een slechte score bij zowel partner als nevenpaar kunt leggen!
Als spelvorm is viertallen wel het meest eerlijke. Door de puntentelling valt daar echter veel aan af te dingen. Vaak zijn het maar een paar spelletjes 'die het er toe doen' en dan kan bij gelijk opgaande wedstrijden de factor geluk onevenredig groot zijn. Het wordt tijd om wat aan die onevenwichtige puntentelling te doen zodat ook kleine spelletjes er toe doen. Misschien een mix van Patton en viertallen. Twee, of van mijn part meer extra imps per spel waarbij degene met de beste score de meeste punten pakt is één van de opties die mij wel aanspreekt. Ik hoor de kritiek al van de safety play liefhebbers. Maar wees eens eerlijk, wanneer was jouw laatste succesvolle safety play?
De eerste avond van de interne viertallen competitie kende een ongekend aantal saaie spellen. En de spellen waarop wij scoorden (of veel verloren) waren absoluut geen hoogstandjes. Dan maar een spel om het verschil tussen 4-tallen en paren goed te illustreren.
De meeste paren zijn in 2 beland en maken simpel 8 of 9 slagen. In paren wordt 2 zo goed als nooit gespeeld, maar in viertallen worden velen ultra passief en koos slechts een minderheid er voor om te balancen met 2. Bij ons werd 2 gespeeld in Noord en kwam oost uit met 8. De eerste 2 slagen zijn voor A en H. 10 na voor de leider met V. De leider vervolgt met 3 naar B voor H. De volgende 2 slagen zijn voor A en A. Dit is de positie. De verdediging heeft al 4 slagen.
Dit is de situatie na de 6e slag.
De leider heeft geen glazen bol en speelt 2 naar H voor A. Pas nu speelt oost harten, getroefd met 10. Ruiten na, te laag voorgetroefd is voor 7 en de leider is maar liefst 3 down. -150 was in paren 0% geweest, maar was nu een wash (andere kant 3 +1). In de butler kostte het een schamel impje.
Kortom, een spelletje voor de kat zijn viool. Dit soort 'weggooispellen' zorgen er voor dat er bij veel clubs geen butler of viertallen meer wordt gespeeld. De neerwaartse spiraal is al lang ingezet en zonder vernieuwingen zal bridge afglijden tot een sjoel of bingo gezelligheidsactiviteit.
Toch nog een voor ons leuk spelletje. Tegen het team van Hein/Niek/Jaap en Fred staan we na 5 van de 6 spellen met 8–0 achter. Er moet dus wat gebeuren in het laatste spel.
De eerste biedingen zullen op veel tafels hetzelfde zijn geweest. Na de pas in west opent Hein (Noord) met 1. Ik volg in Oost met 3, Niek Dbl en Jeroen 4. Na 4 in Noord doe ik iets wat ik mijn partners streng heb verboden: ik hoog mijn eigen preƫmpt op met 5, gedoubleerd door Niek. De gewenste swing lijkt er te komen, maar Hein gooit roet in het eten met 5. Geobsedeerd om die 8 imps achterstand in te halen en met het risico om als 'tante Betje deed weer wat' afgeserveerd te worden legde ik 6 op tafel. Uiteraard weer gedoubleerd door Niek. De klaver introever werd niet gevonden zodat ik er af kwam met -300 en precies 8 imps winst!
Zondag was het eerste centrale weekend van de 2e divisie ZW. DBC 3 heeft de vrij gekomen plek van Schiedam '59 ingenomen en speelt tot nu toe uitstekend. Rudy Visser was onder de indruk van de driedubbele dwang die zijn partner in 6SA tegen de Gehaktmolen op tafel legde en heeft hier het onderstaande leuke stukje over geschreven. H t leverde zijn team een mooie swing op aangezien aan de andere tafel het nevenpaar als één van de weinigen de dodelijke hartenstart vond tegen 6. DBC 1 had hier ook een slem swing, maar waren de scores andersom! 6SA ging down (dwang niet gevonden) en 6 werd gemaakt (klaver uit).
Rudy Visser:
Een aardig spel uit de 2e divisie Zuid-West van dit weekend:
Met deze fraaie OW-handen werd aan 10 van de 14 tafels het klein slem bereikt, waarvan zeven keer in ruiten en drie keer in SA. Zonder hartenstart en met de ruitens 3–2 verdeeld, zijn er in beide contracten 12 slagen voor het oprapen. Tegen 6 werd vijf keer met klaver gestart, telkens dus voor contract. Een hartenstart werd tweemaal gevonden. Daarna is 6 praktisch alleen double dummy nog te maken omdat na AH twee hartens in Oost weg kunnen op de hoge schoppens. Daarvoor moeten de schoppens bij de verdediging wel 3–3 zitten. Het is natuurlijk logischer om driemaal klaver te spelen om te proberen daarop in West één harten te lozen. Maar je hebt dan de grote pech dat de klavers 6–1 zitten met de driekaart ruiten bij de singleton klaver, terwijl de schoppens gewoon 3–3 zaten.
Tegen 6SA werd alle drie keer met harten gestart en dan is voor succes de juiste afpeeltechniek vereist. Er zijn vooralsnog niet meer dan 11 slagen van top, dus je moet maar eens beginnen de eerste slag aan de verdediging te laten. Vervolgens neem je de nagespeelde harten met A, speel je vijf maal schoppen, waarbij je H hebt gebruikt als entree in West. Daarop gooi je in Oost drie ruitens af, en steek je weer over naar AV in Oost. Zolang de klaver- en de hartendekkingen maar niet beide op één hand zitten, ontstaat er een automatische driekleurendwang. In Oost hou je nog B, 10 en 7 over en in West AHx. Noord moet een hoge klaver vasthouden en Zuid V. Ze kunnen elk dus maar twee ruitens bewaren, waarna West de twaalfde slag maakt met een kleine ruiten. Zo was Harry Geelen de enige die 6SA op deze manier tot een goed einde bracht.