Spel van de week 21 januari 2021—Egbert Meijer
Avonturen op zes niveau
Hoewel ik totaal niet bij de les was deze avond ging het dankzij het nodige geluk best goed, mede te danken aan een paar dure slam spellen die aanvankelijk in ons voordeel uitpakten. Toen de strijd moest worden beslist tegen de latere winnaars deed juist een slam spel ons de das om. Is er dan toch gerechtigheid? Het eerste slam kwam langs op spel 9.
Henk opende met 2, een zwakke twee in of MF. Met deze kwetsbaarheid en goede 5-kaart een prima actie lijkt mij. Na 2 bood ik 5 en dacht daarmee het pleit te beslechten. 5-over-5 bieden is meestal niet goed, maar met deze verdeling en je bent nog niet aan de beurt geweest lijkt het wel dat je het moet doen. 5 wordt gemaakt als je de goed doet en als Zuid een 5–5 laag heeft aangegeven kan dit niet mis gaan. Intussen lag de bal weer bij mij, wat te doen? Aangezien 6 een goede redding is tegen zelfs 4, je verwacht twee down te gaan en zelfs drie down is nog goed, bood ik 6. Of 5 bij ons gemaakt zou worden is nog maar de vraag aangezien het hier Noord is die lengte in heeft aangegeven en mijn verdeling verder onbekend is. Echter West kwam zijn singleton uit en 6 kon niet meer down. Meestal heeft het geen zin om een singleton tegen zes te starten als je zelf al een aas hebt, als partner aas heeft of de aas van troef is zes sowieso al down meestal. Maar kijk wat er gebeurt op spel 17. Echter kwam eerst spel 11 nog langs.
Toen ik was uitgeteld bleek ik maar liefst 27 punten te hebben. Ik heb het nog eens nagezocht, maar de kans dat je ooit 27 punten krijgt toebedeeld is 0,0049%. Voor een gemiddelde clubbridger en competitiespeler zoals wij is dat ongeveer eens in de zeven jaar. Kan je die 27 punten in je systeem aan partner vertellen? Ik was even de kluts kwijt en bood abusievelijk 3SA, waar ik 2SA had moeten bieden, dat is bij ons 25+ en forcing. 3SA gaf nu een dichte 6-kaart aan en ongeveer 9 slagen. Henk wist dat er iets mis was, hij heeft immers H maar bood toch 4. Het vooruitzicht om in een 3–3 of zelfs 3–2 fit te spelen stond mij niet aan, dus ik bood 4SA, dat zal partner toch wel begrijpen? Hoe kan ik nu naar slam willen als 3SA niet forcing is? Het kwam niet over en Henk gaf braaf zijn ene key-card aan met 5. Ik zakte steeds verder weg in het moeras. Als ik nu 5SA bied denk ie straks nog dat ik een groot slam poging doe, dus ik bood maar 6SA in de hoop op een paar punten bij partner. Zoals u ziet een zeer onverdiende top, waarvoor een 'sorry' aan Rosalind en Jack op zijn plaats is.
Toen kwam spel 17. Met de West hand ben je aan de beurt nadat de tegenpartij al 4 heeft geboden. Wat bied je?
Max bood direkt 6. Ik heb het proberen na te rekenen met de analyser en het lijkt erop dat dit a priori iets meer dan 50% kans van slagen heeft, dus een goede gok. Bovendien als het down kan moet de tegenpartij het nog maar goed doen. Dat is geen probleem voor de analyser, want die komt altijd de juiste kaart uit. Hier moet je ondanks het bezit van Aas toch juist wel met je singleton starten. Het kan verkeren. Deze leverde ons dus een nul op.
Tenslotte het beslissende slam tegen de latere winnaars. Na een zwakke jump overcall van Henk bood Fred 4SA, kennelijk RKC, maar een fors bod tegenover een partner die maar 11 of 12 punten hoeft te hebben. Kees gaf zijn twee azen aan en Fred bood 6SA.
Na braaf met een harten in partners kleur te zijn uitgekomen, moest ik op de laatste rode kaart iets weggooien, een van mijn 4-kaart of K. Ik kon Fred zijn kaart wel ongeveer uittellen, dan moet hij wel zo'n beetje de resterende punten hebben voor zijn bieden: Kxx AK10 Kxx AQ10, dat is consequent met zijn bieden. Ik gooide dus een af. Faliekant mis zoals je ziet. Na afloop de discussie of Henk mij had kunnen helpen met een signaal en zo ja, hoe? Dat is echter niet belangrijk, ik heb gewoon niet goed nagedacht. Als de leider maar drie heeft kan hij het nooit maken, tenzij hij de snit neemt. Dat deed hij niet, dus hij moet wel vier gehad hebben en niet Q. Dat kostte ons de overwinning. Maar het is Kees gegund, die hiermee tevens zijn tweede kroontje (60000 MP) heeft gehaald. Proficiat!