Spel van de week 1 september 2020—Henk den Boer
Terugkerende thema's
Enkele dagen terug werd ik opgeschrikt door het bericht dat Mike Reuser vanwege een verkeersongeval flinke verwondingen had opgelopen. Gelukkig is Mike inmiddels wel in staat om online te bridgen, getuige zijn deelname aan de eerste avond in september (door de TC rijkelijk vroeg al herfstbridge genoemd). En hoe deed hij mee: met grote afstand werden Mike en Anne-Marie Visser eerste! Gefeliciteerd, Mike en Anne-Marie en natuurlijk sterkte voor Mike bij zijn herstel.
Egbert en ik zouden op dit moment meedoen aan de World Bridge Games in Salsomaggiore (Italie). De pandemie gooide echter roet in het eten; dit toernooi werd maar liefst twee jaar uitgesteld. Egbert en ik zijn nog steeds van plan om daaraan deel te nemen. Voor ons een mooi doel en intussen kunnen we werken aan ons bieden en tegenspelen.
1 Sa openen met een 5 kaart in een hoge kleur (M) ?
Dit is een thema, waar we de laatste tijd aandacht hadden geschonken. Vooral met 15 punten ben ik geneigd om 1 Sa te openen met een 5(M)332. Met 17 punten openen we wel in de regel met 1M omdat we na het 1 Sa antwoord van partner 2 Gazilli kunnen bieden, hetgeen echt of sterk (16+) betekent. Met 16 punten is er een keuze.
Op dit spel maakt het weinig of je met de oost hand 1 Sa of 1 opent (we spelen geen Muiderberg, dus geen 2 opening). Het eindcontract wordt toch wel 4. Enkele dapperen stelden 3 Sa als eindcontract vast en hadden alle geluk dat niet met werd gestart. Ik had 16 punten. Mijn keuze was 1 Sa.
Weer een spel met 5M332 en nu 15 punten. Nu ook opende ik 1 Sa. Egbert bood direct 3 Sa. Vrijwel iedereen eindigde in 3 Sa, dus het maakt voor het eindcontract weer niet uit of je 1 of 1 Sa opende, maar het kan wel en voordeel zijn dat je weinig informatie prijs geeft aan de tegenstanders. Op dit spel bleek dit. Geert kwam met /s uit en partner Thijs vervolgde in de derde slag met die Geert mocht maken. Nu heeft Geert een dilemma: ik zou ook 5 /s kunnen hebben, dus koos Geert ervoor om niet te vervolgen met . Nu kon ik het contract maken. Als ik met 1 zou hebben geopend en uiteindelijk ook 3 Sa zou afspelen, heeft Geert geen enkele moeite om door te spelen.
Reverse bieden
Ook dit was een thema dat maar liefst drie keer bij ons voorkwam. Zie de spellen 6, 7 en 27.
Voor systeemfreaks is spel 27 een boeiend spel.
Allereerst de vraag wat je opent met de oost hand: 1 of 2 Sa? Ik weet dat Egbert het niet zo op heeft met het bieden van Sa met een singleton, dus ik bood maar 1. De tweede vraag is of je met de West hand nog biedt na de 1 opening van partner. Slechts 4 punten, maar de singleton dwingt eigenlijk wel om toch maar te bieden, anders zou het zomaar kunnen dat je je partner in een 3–1 fit parkeert. Dat deed Egbert dan ook met 1. Mijn 2 Reverse is vanzelfsprekend, maar de derde vraag is wat je met de West hand nu moet doen. Zo'n 2 Reverse is in principe wel forcing; het kan bij ons nog een sterke hand zijn met 6 en slechts 3. Egbert had niettemin een goede ingeving om te passen. 2 werd ternauwernood gemaakt.
Ook een spel met een Reverse, dit keer wel na bieden van de tegenstanders. Met de oost hand moest ik wel even piekeren over mijn eerste bod: passen of 1Sa bieden. En wat doe je als je eerst past en partner geeft een heropeningsdoublet? Maak je er een strafdoublet van of bied je 1, 2 of 3 Sa? 1 Sa in competitie is wat mij betreft aan de bovenkant van de 1 Sa range, dus bood ik in eerste instantie maar pas. Ik was intussen wel aan het piekeren over de vervolgvraag wat te doen na een eventueel doublet van Egbert. Maar dat gepieker was niet nodig want Egbert bood een Reverse 2, een heerlijk duidelijk bod. Optimistisch bood ik nu maar 3 Sa. Zo bieden had wel een grappig effect: ik suggereerde een strafpas na 1 volgbod van Ronald. Daarom bleven Cristian en Ronald af van de en kon ik rustig toewerken naar een heuse dwang in de zwarte kleuren tegen Ronald. Dat leverde een extra slag op en werd beloond met een 90% score.