Spellen van de Week

Spel van de week 14 januari 2020—Bas van der Hoek

Debacles

Boze tongen beweren dat spel-van-de-week-schrijvers dit medium gebruiken om zichzelf en hun partners in het zonnetje te zetten. Niets is minder waar, en om dit kracht bij te zetten doe ik verslag van twee van onze rampen.

Comedy of Errors

Het bieden gaat

vd Nat Doyer Hoekstra vd Hoek
West Noord Oost Zuid
pas pas 1 2
pas 2SA 3 pas
4 pas pas pas

2 was Michaels (5 hartens en vijfkaart laag). Hierop spelen we hetzelfde als na Muiderberg: 2SA is opbouwend, ontkent fit en vraagt om de lage kleur en om kracht. Meteen 3 is pass-or-correct. 3 is zwak met steun. Tenslotte is meteen 3 een invite voor 4. Iwan had met 1 vaste slag en twee nuttige kaarten 3 kunnen bieden (invite voor 4 harten).

Ik kwam uit met A, de Boer (afsignaal) bij noord. Nu was de keuze tussen (1) singelton ruiten naspelen en hopen dat partner troef aas heeft, (2) harten heer naspelen. Omdat partner in mijn visie nooit 3 hartens kon hebben kan hij dan een introever maken als hij troef aas of heer-vrouw-klein had, of als hij harten aas-klein had. Dat leek meer kans dus ik speelde harten heer na. De leider nam in de hand en legde schoppen heer op tafel, gepakt door Noord die harten boer naspeelde, oost de 10. Nog steeds overtuigd dat Iwan een doubleton harten had nam ik over (dummy's 9 was nu hoog)en speelde harten na. De leider kon nu haar klaververliezer op de hoge harten 9 parkeren en had 10 slagen.

Mijn tunnelvisie leverde een terechte nul op. Als de leider namelijk drie hartens heeft moet er een 5–3–4–1 zitten, dus de hartenlooser kan nooit weg! En als de leider 5 ruitens heeft dan kan er wel een harten weg in de dummy, maar dat geeft niet want dan moet de leider een 5–2–5–1 hebben. Dus harten heer na was ook al fout.

Biedongelukje

De volgende ramp vond plaats op spel 10

vd Hoek v. Dort Doyer Veugen
West Noord Oost Zuid
  1SA pas
3 pas 3SA pas
4 pas 4 pas
pas pas pas

Na Iwan's 1SA opening had ik de keuze om naar 2 of naar 3 te transfereren. Nu moet u weten dat wij op 1SA een 2SA bod als natuurlijk spelen, en dat we 3 moeten bieden voor een ruitentransfer. Na een ruitentransfer is een transferweigering bijna nooit toegestaan, want als partner een zwak spel heeft eindig je op viernivo.

Ik dacht dat de vijand wel wat in een zwarte kleur konden maken dus ik bood 3 omdat dat meer preemptief is dan een 2-transfer. Tot mijn ontzetting bood partner 3SA. Ik wilde al niet in 1SA zitten, dus zeker niet in 3SA, en ik vluchtte naar 4. Iwan dacht dat ik nu sterk was, en cuede 4 harten. Toen ik paste op 4 was het gezicht van Iwan wel de nul die we gingen halen waard.

Overigens zat 1 noord-zuid paar in 3 voor min 6 (!) dus we waren niet de enigen die hebben geleden op dit spel.

Yarborough

De tweede earl van Yarborough, Charles Anderson Worsley Anderson-Pelham, had een staande weddenschap waarbij hij 1000 pond betaalde als iemand aan zijn tafel een spel opraapte zonder plaatjes of tienen. Als je dat evenwel niet had moest je de earl 1 pond betalen. Hij deed daar goede zaken mee, want de kans op een Yarborough, zoals zo een hand sinds die tijd genoemd werd, is 1 op 1826. Als je iedere week op DBC speelt krijg je ieder anderhalf jaar een Yarborough. Op spel 22 was er dan een Yarborough in zuid (ik kreeg hem uiteraard).

Dat je met een Yarborough nooit moet wanhopen bewezen de heren Moerman-Kampert. Oost kwam in 3SA nadat NZ schoppen hadden geboden. Jan Moerman (zuid) kwam uit met een schopje voor de Boer, Heer en Aas. De leider Max Hendriks deed begrijpelijk de hartens verkeerd door de 10 te laten doorlopen naar Noords boer. De nagespeelde schoppen werd gepakt door de leider (die meende dat uit de bieding volgde dat de schoppen 4–4 moesten zitten). Max speelde toen harten voor noord's aas. Die speelde een schopje na en toen zuid die kleur incasseerde en daarna klaver naspeelde was het contract zeven (!) down. Niet gek om met de zuidhand 3 slagen te maken in sans, plus een assist voor 5 slagen. Groot leed, maar Max zag er wel de humor van in.