Spel van de week 27 maart 2018—Bas van der Hoek
We zijn weer van start gegaan met een nieuwe competitie, dit keer cross-imps en in drie lijnen van 13, 12 en 12 paren. Laten we hopen dat er de komende avonden wat meer leden komen, want met zo weinig paren per lijn is een wild resultaat al snel van grote invloed op je scores: heeft iemand een dikke min in je lijn? Dan krijg je zomaar een vracht punten cadeau! Denk nu niet dat ik iets tegen cross-imps heb: ik vind het prima om eens een keertje iets te spelen wat viertallen benadert en op den duur middelt alles wel uit.
Restricted choice gaat ALTIJD op
Spel 24 was speltechnisch interessant. Ik heb het diagram een kwartslag gedraaid omwille van de leesbaarheid.
Het biedverloop bij ons was
vd Hoek | Doyer |
---|---|
1SA | 2 |
2 | 4SA |
5 | 5 |
6 | 6SA |
pas |
4SA was 5-azen Blackwood en 5 vroeg naar troef vrouw. Kennelijk wilde Iwan even testen of ik me deze conventie nog wist te herinneren, want met 1 aas buiten en 33 tot 35 punten samen bied je altijd 6SA of troef vrouw aanwezig is of niet. Op de meeste tafels zal het wel 1SA–6SA gegaan zijn.
Na de uitkomst van een kleine klaver tel je 11 slagen. Je begint met een schopje naar de vrouw, als de heer rechts zit ben je thuis. Maar links pakt jouw V en speelt door waarop rechts niet meer bekent. Als de ruitens niet 5–1 zitten heb je nog steeds twaalf slagen en je incasseert eerst al je slagen in klaver en harten. Links bekent steeds. Nu sla je Aas (links speelt de 9 en je speelt een ruitje op naar je HVB8 en….. Leg je de 8 of de heer? Even tellen: links heeft 5-kaart schoppen, en heeft 3 keer bekend op en , dus of een 5332 met 109 sec van ruiten of een 5431 met 9 sec. Ook nu gaat restricted choice op en de 8 leggen is bijna twee maal zo kansrijk, en de praktijk geeft je gelijk.
Het slam werd twee keer gemist, 1 paar zat in 7SA (minus 2). 6SA werd in de helft van de gevallen gehaald.
Doodsaai spel?
Spel 3 leek een saai spelletje:
Maar 1 paar (Collega Jos en Space Cadet Rob Jagroop) was in het stratosferisch hoge 6 beland. Aan mijn tafel zaten we ons nog af te vragen hoe dat in hemelsnaam gehaald was, misschien Aas gedoken en dan de klaversnit om de tweede harten te ecarteren? Nee, het ging veel eenvoudiger: Van Dort-Veugen speelde dit tegen en kwamen listig met een klein hartje onder de aas uit. Ongelukkig! Noord zal wel harten gecued hebben, en als je de krant wil halen hoop je op een foute Heer-Boer beslissing van de leider. (Als een klein hartje de enige maaklead is, haal je trouwens ook de krant.)
1 ander paar zat ook in het schoppenslam (down), de rest speelde 4.
De Bridge World Death Hand
Ik ben al decennia trouwe abonnee van de Bridge World, een enigszins belegen blad maar met de beste reputatie van alle bridgebladen. In hun biedrubriek komt regelmatig een hand voor zoals de Noordhand op spel 12:
AB10 AH10 2 AH10985
Je opent 1 en partner antwoordt 1. Wat nu? 3? Dat is sterk, maar niet forcing. 2? Belooft een vierkaart en als partner een vierkaart meeheeft kom je altijd in de verkeerde manche. De hand is onbiedbaar!
Het hele spel lag zo:
Ik schoot onze tegenstanders Jagroop-van Kan te hulp door als West 3 te openen. Noord heeft een opgelegd doublet, en nadat Jos (Zuid) naar 4 jumpte bood Rob 6, iets wat zelfs de grootste pessimist nog had verzonnen.
Overigens is 6 een matig slam, H moet sowieso goed zitten, en de kleuren een beetje rond. Het gebeurde allemaal, en daar gingen 8,7 Impen weg. In de A-lijn gebeurde de gekste dingen: 1 paar ging 2 down in 6, 1 paar ging twee down in 3SA (hoe??) en 1 paar zat dapper in 4 plus 1. Niemand zat in het objectief bekeken beste contract van 4. Geen goede beurt voor onze beste spelers! De B- en C-lijn deed het beter: bijna iedereen zat in het zinnige 4 contract.