Spellen van de Week

Spel van de week 24 november 2015—Willem jan Maas

Soms loont het niet je bed uit te komen

Net binnen na een stukje jeugdsentiment, althans voor mij, niet voor Hedwig, namelijk eten bij Ladera, raap ik de volgende hand op: 96542 AH7 B104 A3. Partner opent 2 wat bij ons, naast allerlei sterke handen (die niet zo vaak voorkomen), meestal een zwakke twee in ruiten is. Rechts zit Rob Jagroop. Rob is een speler die er van houdt om bijzondere dingen te doen. Hij haalt dan ook zelden 0. Op een avond waar het loopt, haalt-ie veel, op een andere avond weinig (d.w.z. veel min). Dat is een aanpak die mijn stijl niet is, maar ja, ieder het zijne. Maar goed, Rob zit rechts en ik merk dat hij even aarzelt na de 2 opening. Moet dat mijn actie beïinvloeden, vraag ik mij af? Ik besluit van niet, en omdat wij "goede" zwakke twees spelen denk ik dat we een goede kans hebben op 2 6 (eventueel met een snitje) en 1. Dat zijn er 9 en omdat ik het gezien mijn eigen vijfkaart niet waarschijnlijk vind dat de tegenstanders 5 schoppenslagen kunnen meenemen, besluit ik 3SA te bieden. Dat is geen succes, want na 2 passen doubleert Rob (dat is weer zo'n actie die ten koste van alles het normale resultaat vermijdt, zonder twijfel spijt van zijn eerste pas). Dit was het hele spel.

Spel 16 Noord
W/OW AV73
85432
HB105
B10 96542
9 AH7
A86532 B104
V942 A3
H8
VB106
HV97
876

Deze keer is het heel goed, want de zwakke twee van Hedwig is niet wat ik me er van voorgesteld had. Op een slechte dag (voor Rob) betekent zijn renonce ruiten alleen maar dat alle ruitens van zijn maat er uit gezipt worden, maar deze keer loopt het goed af, zijn maat stopt de ruitens een paar keer. Gelukkig denkt de partner van Rob dat de dubbel iets Lightner achtigs heeft en komt H uit. Doordat ze de schoppens ook nog doorspelen zetten ze mijn kleur op en kom ik er met –800 van af. Een soort succes want het hoort voor 1100 te gaan, maar teveel van dit soort succesjes en je score gaat toch tegenvallen.

Het is natuurlijk tamelijk pedant om over een spel waar je tegenstanders net 9 imps hebben gescoord commentaar te leveren, maar ik doe het lekker toch. Dat is nu eenmaal het voordeel van het schrijven van deze stukjes, je mag doen wat je wilt.

Ten eerste vind ik dat het veel verstandiger is om met de Noord hand direct te bieden dan in tweede instantie te dubbelen. In zo'n biedverloop dubbelen is goed als je weet dat de ruitens niet lopen. Dat is iets heel anders dan nu, namelijk dat je gokt dat de ruitens niet lopen (en dat de tegenstanders niet teveel over waarde hebben, maar dat risico loop je altijd in dit biedverloop. Dit is overigens iets heel anders dan doubleren als het spel niet zit en de tegenstanders hebben een inviterend biedverloop, dat loopt "altijd" goed af.

Ten tweede is het uitkomen met H in de veronderstelling dat de double om "iets bijzonders" vraagt natuurlijk ook raar. Als je partner een bijzondere uitkomst wil, d.w.z. een goede kleur heeft, had hij die (zeker op twee niveau) geboden. En, wat waarschijnlijk ook geldt, is dat je in zijn veronderstelde kleur vrijwel zeker de heer niet hebt. Aan de andere kant, gezien jouw ruitenbezit kun je wel zien dat het doublet van partner (opzij minst een beetje) bijzonder is.

Wat u waarschijnlijk niet weet is dat collega Bas en ik wel eens plezier kunnen hebben omdat we allebei de neiging hebben te geleerd te spelen waardoor we down gaan in contracten die mijn zusje fluitend haalt. Ik moet hierbij zeggen dat mijn zusje niet bekend staat om haar grote spelinzicht. Zo vertelde Bas mij na ronde 1 dat "hij down gegaan was omdat de troeven 3–2 zaten". Uiteraard konden we het daar verder niet over hebben, maar later vertelde hij mij de "gory details" en gaf hij bovendien toestemming om het spel te gebruiken. Het betrof spel 4.

Spel 4 Noord
W/OW VB62
HV
A876
B107
H8 A109754
AB954 632
V5 H
H964 A52
3
1087
B109432
V83

Bas zit als West in 4 en krijgt B uit. Een heel redelijk plan is nu om de A in dummy te pakken, ruiten te spelen, het klaververvolg in de hand te pakken, op ruiten een klavertje weg te doen en een klaver te troeven. Aldus geschiedde. Omdat de klavers rond gezeten hebben mag je best twee hartens verliezen want voor de rest ben je hoog. Om een beetje zuinig te spelen, speelt Bas nu een hartje naar de 9 voor de V van Noord die naspeelt. Bas pakt in dummy en speelt nog een harten. Zuid legt niet de 10 (eigenlijk is dat een subtiele fout), maar Bas, die ziet dat hij zelfs niet meer down is met H1087 in Zuid, legt de B voor de H van Noord. Noord geeft zijn partner onmiddellijk een schoppenaftroever, en Bas is down "omdat de troeven rond zitten". Met troeven 4–1 had-ie het gemaakt dat wel. U ziet nu waarschijnlijk ook dat Zuid beter in de tweede harten ronde de 10 kan leggen. Dan lijkt de snit gevaarloos (Zuid suggereert immers 107 of H107, in beide gevallen kan je niks gebeuren) en gaat de ongelukkige leider down.