Stuk van de week (3) -- 16 september 2014 -- Jos van Kan
Maggie Q, pseudoniem van Margaret Denise Quigley (Honolulu (Hawaï), 22 mei 1979), is een Amerikaans actrice en voormalig model.
Hoewel ze in de Westerse landen weinig bekend was, werd ze in Hongkong en andere landen in Oost-Azië een beroemdheid. Haar doorbraak in de filmwereld kwam toen ze speelde in de Hongkongse thrillers Gen-Y Cops en Naked Weapon, waarin ze een martial-arts-beoefenaar speelt. Ze had ook een rol in de Duits/Singaporese televisiefilm Das Haus Der Harmonie, waarin ze speelde tegenover de Singaporese actrice Fann Wong.
Na kleine rolletjes in de Amerikaanse films Rush Hour 2 en Around the World in 80 Days brak ze in 2006 ook door in de Verenigde Staten met haar rol in Mission: Impossible III, waarin ze geheim agente speelde naast hoofdrolspeler Tom Cruise. In 2007 was ze te zien in Die Hard 4.0 als computerhacker.
Ze speelt de titelrol in de serie Nikita, een remake van La Femme Nikita.
(Schaamteloos gekopieerd uit de Wikipedia)And now for something completely different
Lebensohl (1)
"Zou je niet een een keer iets kunnen schrijven over biedtechniek?" vroeg John. De vraag is legitiem. Het leukst vind ik het wat te mummelen over de spelletjes met af en toe een grap ertussendoor, maar veel leren doe je daar natuurlijk niet van.
Ok, daar gaat-ie. Je hebt, allen kwetsbaar (spel 13) als O:
V62 V874 V63 V32Rechts opent 1, je neemt een pasronde, links 2 (0-7, 6krt), partner dubbelt. Het grote probleem in deze situatie is, dat je een gewdongen bod hebt, maar als je wilt bieden, zou je eigenlijk graag willen aangeven, dat je net te weinig hebt om direct 4 te bieden, maar genoeg voor een invite.
De situatie is vergelijkbaar met een infodoublet op een zwakke 2. Veel spelers spelen een lebensohl variant in deze situatie, dwz direct een kleur op 3 niveau is een behoorlijke hand van 8-10 en met een zwakker spel bied je eerst 2SA, waarna partner min of meer verplicht 3 biedt, waarna je kunt passen of je kleur bieden. Een klein bezwaar is dat je je natuurlijke 2SA bod kwijt bent, maar al met al is het een goede afspraak.
In de onderhavige situatie zou je óó kunnen afspreken om 2SA als Lebensohlachtig te spelen. Je biedt dan met de gegeven hand 3 en partner kan met een gerustgeweten de vierde eraan plakken. Kees Schipper maakte mij attent op deze situatie. Ik had hem niet opgemerkt, omdat wij weliswaar 2 op de Z hand wel als zwak, maar niet als zwakzinnig spelen, dus ik vond dat 2 niet in aanmerking kwam. Desondanks kwam de tegenpartij er niet uit en bleef steken in 3
Kees en Fred hadden deze afspraak ook niet, maar Fred bood gewoon 4 over 3, indachtig de lijfspreuk van wijlen de Haagse grootmeester Bobby Blitzblum: "Meneer, we bieden dit contract eerst en dan gaan we kijken of het erin zit."
Het zat erin, want het hele spel was:
|
Lebensohl (2)
Een andere situatie waarin je dit idee kunt toepassen is de volgende: over 1X-1Z-2Y (dus partner geeft een reverse) kan je kracht variëren van 4 tot 24 punten, maar beneden de manche heb je niet zoveel mogelijkheden: 2Z, 2SA, 3 vierde kleur, 3X, 3Y, 3Z. Als je een aardige Z kleur hebt is er niet zoveel aan de hand, maar met bijvoorbeeld B8653 H32 HV3 65 heb je een serieus probleem na 1-1-2. Met zulke mooie kaarten in partners kleur zit je in de buurt van slam, maar na 3K-3SA heb je geen idee wat nu te doen. Wat je eigenlijk zou willen doen is beneden 3SA je slaminteresse vertellen, maar 3 is ongeveer het zwakste wat je kunt bieden.
Ook hier kan je afspreken: ieder bod op 3 niveau is manche forcing. Zwakke handen lopen via 2SA. Dat geeft een hoop rust, want je kunt op je gemak de beste manche of slam onderzoeken
Een extensie daarvan deed zich voor op spel 16. Ik heb als Z:
A64 7 H107 1097543Links past, partner 1 en rechts doubleert. Omdat ik niks kan bieden pas ik maar, links 1, partner 2, rechts 2. Ineens heb ik een prachtige hand gekregen met mijn in zijn eerste kleur en mijn eerste impuls is om direct 5 te knallen, maar indaqchtig het feit dat het een geforceerd biedverloop is en wij Lebensohl spelen over een reverse (hoewel deze specifieke situatie niet was afgesproken), bood ik 3 en daar bleef het bij.
Het was een aardige 6, want het totale spel was:
|
Om je kaarten bij te verscheuren
De kaarten lachen soms om de kansberekening. Op spel 7 zat ik als W in 3SA na een biedverloop dat het best met de mantel der liefde bedekt kan worden, maar waar N een zeskaart heeft getoond. N komt uit met H en dit is wat ik zie:
|
Dat ziet er niet zo best uit, maar nog is Polen niet verloren als Z even in trance gaat en overneemt met A en vervolgt. Ineens heb ik een stopper. Die wordt in slag 3 opgeruimd (Z weg). Speelplan?
Ik heb 3, 1, 1 en 2 als vaste slagen en ben er dus 2 tekort. In kan ik een achtste ontwikkelen als de discard van een vijfkaart of driekaart is. Maar dan moet wel de snit goed zitten, want anders ben ik toch weer afhankelijk van de kleur. Ik moet nu beslissen en besluit op een driekaart te spelen, dat maakt mij onafhankelijk van de rest van de zitsels. En als Z Vx heeft en niet oplet kan ik hem ook nog verrassen door de tweede slag te laten houden. Ik gooi dus een af en speel K, klein klein klein, mooi zo. Kleine , B, A, klein. En nu de coup de grace: kleine die genomen wordt door ... N, die ook nog 4 slagen meeneemt voor -2.
Vrijwel ieder ander speelplan had gewerkt, want het hele spel is:
|
Dit laat ook zien, dat de uitkomst met H niet goed is. Je hebt hulp van je maat nodig in de vorm van A of B, maar als die doubleton zit heb je de kleur geblokkeerd.
De Gehaktmolen gaat aan de leiding na een onwaarschijnlijke ronde van 268. Ons team haalde 29 VP's op maar kreeg van de TC slecht 37 in de uitslagtabel en dat is zelfs met de ondoorgrondelijke uitslagberekening aan de lage kant, want volgens mijn calculator is 4*29=116. Maar waarachijnlijk begrijp ik het niet helemaal. Het zal de eerste en de laatste keer niet zijn.