Spel van de week 4 februari 2014 — Willem jan Maas

Overpeinzingen

Het geeft allemaal niks hoor, dat het SVDWSSC (Spel Van De Week Stukjes Schrijvers Collectief) praktisch gesproken nog maar uit één persoon bestaat, maar het betekent ook dat het mijn beurt is voor een stukje na een avond waarop wij 40% gehaald hebben. Als ik ergens een hekel aan heb…

Het beste systeem

Toen ik zat na te denken over wat ik deze week zou schrijven kwam ik er achter dat ik al bijna 40 jaar bridge speel waarvan het grootste deel op aanvaardbaar niveau. Ik hoop dit ook nog heel lang te kunnen blijven doen, gelukkig leent bridge zich daar erg voor, maar een van de dingen die ik wel geleerd heb in al die tijd is dat er geen beste systeem bestaat. Elk systeem heeft handen waarmee het goed werkt, en handen waarbij het minder goed werkt. Uiteraard moet je ernaar streven om die tweede set zo klein mogelijk te houden. Het helpt ook als je niet al teveel misverstanden hebt met het systeem dat je speelt.

Het begon allemaal tegen Mieneke en Rosalind. Op spel 17 ging het bieden

Oost Zuid West Noord
1 2 2 DBL (1)
pas 3 pas 3(2)
pas pas 3 DBL
pas pas pas
  1. DBL wordt hier door de meeste mensen als informatief gespeeld. Een goed idee, want een strafdubbel heb je nooit en zo je hem al hebt loont-ie in het algemeen niet.
  2. Als je nu in deze positie 3 biedt in plaats van in de vorige ronde, moet dit logischerwijs een inviterende hand aangeven. Dat is geen systeem, dat is bridge.

In dit biedverloop is het natuurlijk een misdaad om geen troef te starten. Ten eerste is het in het algemeen vrij goed om tegen gedubbelde deelscores troef te starten, maar nu helemaal omdat de tegenstanders een 5-3 fit lijken te hebben, en jij met je partner samen de meerderheid aan punten.Met een troefstart is het een kansloze bal, zonder troefstart werd het probleemloos gemaakt. Ugh! Scheelt niet veel hoor, 9 MP bij een top van 12.

Hadden we het hier min of meer aan onszelf te wijten, op spel 20 deden de dames het nog even dunnetjes over.

Spel 20 Noord
W/Allen HV982
63
1053
B72
5 A103
V97 HB852
HB4 AV862
AH8654
B764
A104
97
V1093
Oost Zuid West Noord
1 pas
1(1) pas 1(2) pas
2(3) pas 3(4) pas
6(5) pas pas pas
  1. Transfer Walsh, toont vier of meer hartens
  2. Precies een driekaart harten
  3. Mancheforcing relay
  4. Splinter
  5. Zeer praktisch. Het moet in de buurt komen en een eventuele 7 is voor de profs.

Een uitstekende biedprestatie, goed voor alle matchpoints. Dit slam werd door niemand geboden, ook niet in de B-lijn, dus de score op dit spel was zeer verdiend.

Als je slecht speelt zit het ook niet mee. Zo spelen Hedwig en ik sinds kort een systeem waarmee we met

A95 B1072 63 8432

tegenover

H6 9864 AV9 AV107

in 2 kunnen komen. Dat lijkt een prima resultaat (zou er misschien toch een beste systeem bestaan?). Een simulatie leert namelijk dat van de 1000 gevallen 2 796 keer beter is dan 1sa, 120 keer slechter en 84 keer gelijk.

Op dit spel (spel 21) had degene die uit mocht komen AHV53, waardoor dit een van de gevallen was waarin het slechter was.

Wat mij betreft was het meest in het oog springende aspect van deze avond dat de laatste 5 paren in de eindrangschikking alle een rusttafel (stilzit) hadden gehad. Een statistische anomalie of betekenisvol? Wie zal het zeggen.