Spel van de week 28 mei 2013 -- Willem jan Maas

Back to the basics

Veel mensen hebben me gesmeekt het niet te doen, maar u kent me, voor mijn lezers ga ik door het vuur. "Ja maar, als je dit openbaar maakt dan wordt ons bridgeleven een stuk lastiger", werd ook wel gehoord. Het maakt me niet uit! Deze week ga ik iets met u delen waardoor uw resultaten met sprongen vooruit zullen gaan. Wat dat is?

Heel eenvoudig: KISS (Keep It Super Simple).

Ga bij het bieden terug naar de basis. Niet te geleerd, maar eenvoudig recht door zee bridge. Voorbeelden te over, kijk maar.

Laten we maar eens beginnen met spel 4. Als zuid raap je de volgende hand op
AH7 AHV97 VB43 4

Iedereen is kwetsbaar en rechts opent in de derde hand 3. Je doubleert (neem ik aan), links past, en je partner verblijdt je met 4. De bekende vraag is nu "How should you continue?" Bij ons aan tafel werd vlot gepast, en, in alle eerlijkheid, daar begrijp ik helemaal niks van. Terug aan de basis, zou je denken dat je partner toch iets moet hebben voor zijn sprong naar 4 en laten we wel wezen, dat zal toch wel iets als AH en nog een plaatje zijn. Toch? Zelfs zonder AH is het waarschijnlijk slam omdat partner dan vrijwel zeker A heeft. Overigens het 4 bod op V9 B654 AH765 85 is behoorlijk geïnspireerd, maar deze voorzet had toch wel ingekopt moeten worden.

Voorwaarts!

Dezelfde Zuid krijgt iets later op spel 1 de volgende hand AH1064 72 A4 B642.

Partner opent in de eerste hand 2, wat zwak met of sterk is. Na jouw semi-automatische 2 biedt hij 3, mancheforcing met . Je kunt nu 3 als controlebod bieden (blijkbaar spelen deze mensen na dit begin nooit meer in ), en de maat zegt 4. Jij biedt 4 wat gedoubleerd wordt. Na twee passen zeg jij redoublet om een eerste controlen aan te geven. Je partner vraagt Azen, je geeft er twee aan, en je partner biedt 5SA, een groot-slampoging. In de praktijk werd nu 6 geboden in de hoop aan te geven dat ze iets extra's hadden. Simpel genoeg? Ik dacht het niet!

Terug naar de basis zou je het volgende kunnen zeggen. Na het openingsriedeltje en 3 heeft Noord de volgende boodschap overgebracht. "Partner, als jij niks hebt (bijvoorbeeld poploos met een 4333) garandeer ik toch 10 slagen met als troef." Je hebt 3 slagen mee, dus 7 moet spel hebben. Het is dus niet heel raar om na 3 7 te bieden. Als je dat een beetje te grijs vindt, dan kun je toch in ieder geval na 5SA "gewoon" 7 bieden. De maat maat vraagt of je nog wat extra's hebt, en je hebt een slag extra, dus, KISS!

Genoeg gehad? Aan dezelfde tafel krijg je KB8653 H86 H73 3

Je partner opent een 20-21 SA, je biedt 3, en je partner zegt 3. Dit laatste geeft volgens afspraak 3 of meer aan. Je bevindt jezelf nu in een bijzondere situatie, je hebt een eenvoudig vervolg. Omdat je zelf controles in alle kleuren hebt (de tegenstander kan dus nooit AK van een kleur meenemen), je eigenlijk altijd naar 6 wilt als je geen twee azen mist, en nooit 7 wilt bieden (omdat je er nooit achter kunt komen of je partner de goede kaarten heeft, je mist nog 9-10 punten) kun je azen vragen (4 SA) en afhankelijk van het antwoord 5 of 6 bieden, kan het simpeler? Bijkomend voordeel, je geeft de tegenstanders lekker weinig informatie. Jammer genoeg zaten je partner en jij op twee verschillende niveaus van simpelheid. Het ging namelijk pas-pas-pas omdat je partner dacht dat 4SA inviterend was. Oef!

Ten slotte, spel 17. Je hebt AV1064 832 AH10 H5

Niemand is kwetsbaar en rechts opent in de eerste hand 1. Je volgt 1 en links biedt 3. Je partner vraagt wat dat is, zwak, en biedt 5. Rechts past en omdat je de singleton of renonce van de maat kunt uittekenen, en je heel wat minder kunt hebben voor je volgbod, bied je vol vertrouwen 6. Zoals verwacht is dat pletterdood (het is zelfs 7), maar je bent samen met nog één andere de enige die dit geboden heeft. Wat is hier de connectie met KISS? Nou, als links het nou super simple houdt en past omdat-ie niks heeft (simpel, "als je niks hebt dan moet je niet bieden"), dan is het veel moeilijker voor ons om 6 te bieden. Ik weet wel dat het tegenwoordig gebruikelijk is om het de tegenpartij zogenaamd moeilijk te maken door veel te bieden, maar vergeet niet dat als je het spel zelf niet speelt is het enige dat je bereikt dat je de tegenstanders een blauwdruk geeft van hoe het spel zit.

Echt helemaal tot slot, ook in het spelen kun je het simpel houden. Je komt dan niet zo vaak in de krant, maar je scoort wel beter. Neem nou spel 18.

Spel Noord
18 AHV
O/NZ 108
B97542
82
7 842
AB632 V954
106 H83
AH743 VB10
B109653
H7
AV
965

Na een 2 opening van Zuid, kom je als Oost in 4. Zuid komt uit met B, wat A H en V ontkent, Noord pakt de A en speel ruiten, via de Heer voor de Aas van Zuid. Die neemt ook V mee en speelt . Ik, want ik was de onhandige leider, pakte deze in de hand, sprak de historische woorden "het zal niet voor het eerst zijn en niet voor het laatst", en speelde harten naar de A! Als ik het super simpel gehouden had, had ik gewoon de hartensnit genomen en 12 gescoord in plaats van 3. Nu heb ik mij wel erg laten beïnvloeden door het feit dat ikzelf met die Zuid hand nooit een zwakke twee geopend zou hebben.

Mijn bridgetip voor het komende decennium: KISS!