Weekspel – 6 November 2012

Concentratie en andere dingen die er toe doen

De Butler zit er op. Gelukkig maar, vind ik, want zoals u weet vind ik Butler nergens over gaan. Gelukkig heeft de TC in zijn oneindige wijsheid besloten om deze Butler competitie te laten volgen door... Nog een Butler competitie! Gelukkig doen we ook nog een keer cross-imps, dat is namelijk nog erger dan een Butler. Maar goed, het zal wel. Ik heb deze week twee spellen voor u. Eerst spel 13 (what's in a number?), en daarna spel 20.

Spel Noord
13 AHV6
Noord H3
Allen 762
AH42
10974 B832
74 V10952
A104 853
10976 B
5
AB86
HVB9
V853

Een aardig slem

Spel 13 was voor een hoop mensen erg ongelukkig. Zij die down gingen in 6, zij die 3SA tegen kregen, want dat contract is toch echt niet serieus te nemen, en zij die 6SA tegen kregen, want blijkbaar kun je daar ook in down. (Huh?!?!) Ik zie in alle eerlijkheid niet hoe je down gaat in 6SA, want eigenlijk doet alles het. Daar wil ik het echter niet over hebben, ik wil het graag hebben over de merites van 6 en 6SA.

De vraag wat een beter contract is, is namelijk niet zo eenvoudig te beantwoorden. 6 maak je eigenlijk altijd als de troeven 3-2 zitten, 68% kans. (Voor de geïnteresseerden, je maakt dan altijd 3, 2, 2, 4 en een introever.) Hier moet een kleinigheid af omdat er geen ruitenintroever mag vallen. De kans dat dat gebeurt is ongeveer 0,5 maal de kans op 6-0 (de 6 kaart moet wel uit moeten komen) plus 5/6 van de kans op 5-1 (A sec geeft niet). De kans dat een ruitenintroever kan vallen is ongeveer 12,2%. Dus als we er van uitgaan dat de introever altijd gevonden wordt als die er in zit, is de maakkans van 6 ongeveer 59,7%. Niet meer, en niet minder. Zoals u ziet laat dit zich vrij gemakkelijk uitrekenen. Als u vindt van niet, geen zorgen, accepteer dan gewoon de uitkomst.

De kansen voor 6SA zijn veel lastiger te bepalen. Op zichzelf is de manier waarop gerekend wordt identiek, maar omdat het heel moeilijk is precies te omschrijven wanneer het meteen down of meteen gemaakt is, is het allemaal een stuk lastiger. Voor 6 gold: "troeven 3-2, altijd gemaakt tenzij er een ruitenintroever valt, troeven niet 3-2, altijd down". Dat kun je nog wel uitrekenen (zie hierboven).

6SA is, zoals ik al zei, veel lastiger. Voor 6SA geldt namelijk dat het niet meteen gemaakt is met de klavers rond. Zelfs met de klavers rond (je hebt dan 3, 2, 2 en 4 moet je nog een 12e slag zoeken in een of andere rode kleur. Tragisch genoeg kun je dat niet echt testen als de defense 2 duikt (zoek dit maar eens uit, als er twee hebben gehouden, speel je dan een derde of neem je dan de hartensnit?).

Ik zal één poging doen. Stel je kiest voor het volgende speelplan in 6SA (dat lijkt mij het beste, maar als iemand iets beters weet houd ik mij aanbevolen). Als de klavers 3-2 zitten probeer je 3, 2, 3 en 4 te maken door 3 keer naar de ruitens toe te spelen. Als de klavers 4-1 blijken te zitten hoop je op 3, 3, 3 en 3, ook weer door 3 maal naar de ruitens toe te spelen en de hartensnit te nemen.

De maakkans is dan ongeveer:

In totaal dus meer dan 65%. Derhalve kun je veel beter in 6SA dan in 6 zitten.

Deze uitkomst is echter niet correct. Er zijn nog additionele kansen. Om de reden dat dit mijn combinatorische gaven ver te boven gaat, en ik toch een idee wilde hebben heb ik ook nog een andere aanpak gekozen. Ik heb de NZ handen gegeven zoals ze zaten en de computer 1000 handen laten schudden. Vervolgens heb ik het double-dummy resultaat van zowel 6 als 6SA bepaald. Dat is verre van eerlijk hoor, want als bijvoorbeeld in een van de 1000 spellen West A en V dubbel heeft, dan doe je double dummy zowel de ruitens als de hartens goed. In de praktijk gaat je dat echt niet lukken. Maar toch, het geeft een indicatie.

En wat waren nou de uitkomsten van deze interessante simulaties? Nou, 6 deed precies wat ik verwachtte. Het werd in een kleine 60% van de gevallen gemaakt (Yee!). De uitkomst voor 6SA verraste mij enorm. Wilt u zelf een gokje wagen voordat ik vertel wat er uit komt? Aan het eind van het stukje staat het resultaat.

Een koud contract. – Als je oplet!

Bridge is een concentratiespel. Niet eens heel erg, want je hoeft je concentratie elke keer maar een minuut of 7 vast te houden, dan is het spel klaar. Het is ook een spel waar je heel vaak weg komt met kleine fouten. Een suboptimale speelwijze die net zo veel slagen haalt als de beste speelwijze, een slecht contract, maar het wordt toch gemaakt, en zo voort. Spel 20, echter was een spel waarbij je zwaar gestraft werd als je het fout deed.

Spel Noord
20 4
West V52
Allen AH63
AH762
AHV6 873
10 AHB943
102 985
VB9843 5
B10952
876
VB74
10

Je zit in 2. Als de dummy open gaat denk je: "saai, spel, ik maak zeker 5 en 3, dus geen verhaal". Je laat je concentratie dus(?!?) varen. Luiigheid!

Zuid komt uit met B, je pakt en laat 10 doorlopen. Dat gaat goed. Je moet nu naar je hand om troef te trekken, en het lijkt zinnig om dat met een introever te doen. Dus, een kleine klaver uit dummy (een hoge is een stuk beter, maar daar denk je al niet meer aan in een saai contract, toch?). Zuid komt aan slag en speelt weer schoppen. De eerste vlieg in de soep, je koning wordt afgetroefd. Geeft niks, want je hebt nog steeds 6 en 2, hoewel? Als Noord nu oversteekt met ruiten kan Zuid zijn partner nog een introever geven. Dat deed hij niet, hij speelde klaver die Oost natuurlijk (????) laag troefde, als hij hoog troeft is er niets aan de hand, dan maak je altijd nog 8 slagen. Zuid troeft over, geeft zijn partner nog een introever, en als de rook is opgetrokken heb je 6 van je 8 koude slagen gemaakt. Dat kost toch al gauw 7 IMPS. Lekker gespeeld. Wie dat was, die dat zo speelde? Ikzelf natuurlijk. Gelukkig was het het laatste spel. Zoiets als dit kan gevoelsmatig aardig dwars blijven zitten.

6SA?

Tot mijn stomme verbazing is het double dummy in 94% van de gevallen 6SA. Bridge is wel leuk, hoor. Je raakt nooit uitgeleerd.