Bridge Gadgets - 7 december 2010 - Henk den Boer

Bridge statistiek

Nauwelijks meer voorstelbaar, maar toen ik met bridgen bij DBC begon, moesten aan tafel formulieren worden ingevuld en moest de uitslag per formulier en met de hand worden berekend. Als je daarop niet kon wachten en naar huis wilde, duurde het tot de volgende dinsdagavond aleer je de uitslag kon zien. Daarmee vergeleken is het fantastisch welke gadgets er bestaan om bijna alles van een avondje bridge te weten te komen. Om een voorbeeld te noemen: onderaan de blaadjes met de spelverdelingen staan de percentages genoemd van de spelverdelingen die avond. Omdat de indruk bij velen bestond dat er weer flink aan de biedmachine was geschud, ben ik eens nagegaan of deze indruk bevestigd kan worden door de "statistiek".

Echt waar: er zijn meer handen met 6+kaarten

Volgens "The official encyclopedia of Bridge" zijn alle handen met hoogstens een vijfkaart - van 4333 tot aan 5440 0f 5530 - bijna 80 % van alle verdelingen. Afgelopen dinsdag was dit slechts 71%. Een aanmerkelijk verschil met het statistisch gemiddelde. Dus het regende meer dan gemiddeld met zeskaarten, zevenkaarten en zelfs een achtkaart. Bovendien lijkt het erop - als we spelverdelingen van 7 december nader bekijken - dat de kans dan groot is dat een andere hand van hetzelfde spel ook een lange kaart heeft. Spel 2 is het voorbeeld van de achtkaart

Spel: 2
Oost
NZ
S742
HHVB97543
RV3
K 
 
SAB3
HA8
RAB1062
KH107
NESW
SH
H106
RH984
KVB6532
 
SV109865
H2
R75
KA984
 
OostZuidWestNoord
Henk den BoerToine PrangersPoul GrashoffJan van Namen
pas2R2SA3H1
3SApaspas4H2
pas4Sdbleinde
1. ?
2. ?

Met zo’n mooie achtkaart is het niet zo moeilijk bieden: bied je kleur, direct op hoog niveau, 3 of 4 H in dit geval. Maar dat bleek in dit geval niet zo simpel, want je maat begint met een 2 R Multi opening. Tsja, hoe kan je nu je H kleur aangeven, want als je de H kleur noemt, heeft dit bod na een Multi vaak de betekenis: pas indien de Multi openaar de H kleur heeft of biedt S als hij de S kleur heeft. De oplossing is eenvoudiger dan je zou denken: spreek af dat na een Multi 2 R opening de maat 4 H of 4 S kan bieden met een echte eigen kleur. 4 S ging gevoelig down en leverde ons de enige top op. 4 H kan in theorie evenveel down, maar dat is een stuk lastiger. Overigens is het wel de vraag of de hand van Zuid in een kwetsbare 2e handssituatie wel een 2 R opening waard was. Jan had op meer gerekend.

Double dummy: bridge in de twilight zone

Op dit spel lijkt het Double dummy (DD) niet eens zo’n slechte score te zijn: OW kunnen immers klein slam maken in zowel K als Sa! Klik het DD vakje bij een spel eens aan en je ziet wat mogelijk is op dit spel. Ook weer zo’n geweldig gadget, deze is op de DBC website te vinden.

Spel: 24
West
Niemand
S64
H109874
R10752
KH9
 
SHB3
HV2
RAVB8
KA632
NESW
SAV109
HA5
R643
KB1075
 
S8752
HHB63
RH9
KV84
 

Kees Schipper tipte mij over spel 24: een op het oog saai spel: werkelijk iedereen in de A- en B-lijn speelt het contract van 3 sa. Maar kijk eens naar het DD vakje. Met de Oost hand kan 6 K gemaakt worden bij optimaal tegenspel! Niet met de West hand, want na een H start kan nooit meer dan 11 slagen gemaakt worden.

Het is wel even puzzelen hoe je 12 slagen kunt maken. Je mist nogal wat in de troef kleur: KQ984. Eén mogelijkheid om het maken is bij een 4-1 verdeling bij N resp. Z en de singleton is K of V: sla de Aas en speel twee keer naar de JTx toe. Een andere mogelijkheid is dat N of Z KQ kaal heeft. Maar hoe met de actuele 2-3 verdeling met de honneurs verdeeld? Het voorspelen van K B levert niks op. Na enig gepuzzel zie je de oplossing: een kleine K vanuit West met de Axxx naar Oost, het maakt niet uit of N de K neemt of niet. Zo ja, dan volgt de snit over K Q, zo nee dan wordt de volgende K slag met de A geslagen. Vindt dat maar eens aan tafel....