Zomeravond - 4 augustus - Mike Reuser
Strippen & wippen -- de punter coup
Afgelopen dinsdag zaten Auke en ondergetekende weer eens tegenover elkaar aan de bridgetafel. Dat was eigenlijk een week eerder gepland, maar door familieomstandigheden een weekje opgeschoven.De eerste tafel schoven wij aan bij Frits en Arianne. Omdat Auke voor hen een onbekende was, stelde ik hem voor als de uitvinder van de Punter-coup, ofwel de strippen-en-wippen-speelvariant. Alsof de duvel ermee speelde, kon hij die op dezelfde tafel al in praktijk brengen:
|
Arianne startte met 4 voor het A van Frits. Als die nu helderziend naspeelt is het down, maar dan was er ook geen verhaal geweest. Kleine na dus, voor de leider. Die troefde meteen een trok tweemaal eindigend in de hand (V), cashte de vrije s en troefde een Auke speelde nu een kleine van tafel en claimde. De Punter-coup was daar!
De Punter-coup (strippen & wippen) staat in de literatuur ook wel bekend als "eliminatie & ingooi".
De als-coup: show up squeeze
Sommige spellen hebben een heel mooie pointe, maar als de tegenpartij niet meewerkt, krijgt de leider niet altijd de gelegenheid om te schitteren. Dat gebeurde op dit spel:
|
Zuid startte voor het A. Die switchtte naar B (hield) en legde A op tafel. Het vervolg was nu niet zo moeilijk meer. Via twee ingetroefde s eindigde leider Auke met tien slagen. Noord wist meteen hoe het beter had gemoeten. "Ik moet in slag 2 A op tafel leggen en dan een naar maats V zodat die nog een troef in kan spelen". Auke, die al een aardig beeld van de zuidhand had gevormd, pareerde dat even snel als expertwise: "ik ben bang dat ik dan Zuid op de "show-up-squeezebank" moet leggen" en dat had ie inderdaad snel gezien. Zuid komt automatisch in een - dwang. Alleen als Noord na de twee Azen in slag 3 naar switcht, is de entree voor de dwang weg, maar dat is lastig te zien.