Spel van de week

De Butler heeft het gedaan - 14 oktober 2008 - Jos van Kan

Bien étonné de se trouver ensemble

Paul had weer eens wat belangrijks te doen en zodoende had ik het aan Wim overgelaten een partner uit te zoeken. Het blijkt, dat hij meer kan dan verrassende spellen bedenken en hij kwam met een wel heel verrassende combinatie op de proppen: Munneke-van Kan. Tot dan toe behoorden we bepaald niet tot elkaars fanclub, maar het bleek weer eens te meer, dat onbekend onbemind maakt en zodoende werd het toch een heel genoeglijke avond.
Het kersverse partnership beleefde verscheidene hachelijke momenten, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond de teller op +39 uit 20, want er was een stilzit in de A.

Redoublet

Op spel 9 tegen Hedwig en Wj ging het er even ruig aan toe.
Spel: 9
Noord
OW
S7542
HAH42
R875
KV6
 
SB
HB975
RAVB102
KB73
NESW
S1083
H10863
R 
KH108542
 
SAHV96
HV
RH9643
KA9
 
WestNoordOostZuid
Hedwig van GlabbeekJos van KanWillemjan MaasKlaas Munneke
--paspas1S
1SA12Spas4S
paspasdblpas
pasrdbleinde  
1. 4-k , 5+-k minor
Een bewogen biedverloop ontspon zich na Klaas' 1 S opening. Hedwig volgde een flinterdunne Raptor 1SA, ik had een dikke verhoging en Klaas ging naar 4. Ik keek eens tevreden naar mijn 9 prime points en 4 kaart troef, toen Wj in de uitpas de lont in het kruitvat stak met een doublet, ongetwijfeld gebaseerd op zijn renonce en 3 troeven. Aangezien ik voor mijn bieden nauwelijks sterker had kunnen zijn, en ik ook niet verwachtte dat dit contract meer dan 1 down zou gaan trok ik de blauwe kaart.
Hedwig kwam met H uit en Klaas toog aan de slag. Hij nam H A op tafel, vervolgde met de H om een Ktje weg te poetsen en speelde toen een R op. Wj gooide een Ktje weg, Klaas dook en Hedwig won met de 10. Als ze met R vervolgt, wordt het contract altijd gemaakt, maar ze vervolgde met K voor het A.
Het contract is nu ten dode opgeschreven, maar in het tegenspel ging er iets vreselijk mis en Klaas eindigde toch nog met 10 slagen.
De speelwijze van de leider lijkt redelijk genoeg, maar Deep Finesse komt met een interessant alternatief dat werkt zoals het spel ligt. Win de uitkomst met H V, trek driemaal troef en speel K A en K na. Je maakt dan 3 Hs, 5 Ss, een introever in de dummy en K A voor een totaal van 10 slagen. Of je zo moet spelen is weer een heel ander verhaal.

Tegenspel

De meest interessante figuur kwam voor in een spel dat wij niet hoefden te spelen, omdat we die ronde stilzaten, spel 1.
Spel: 1
Noord
Niemand
SHB65
HA765
RAB754
K 
 
SAV102
HHB94
RHV108
K9
NESW
S974
HV
R96
KAVB8654
 
S83
H10832
R32
KH10732
 
Favoriete eindcontracten waren 3SA (W) en 3 K (O) gedoubleerd. Beide contracten zijn uiterst lastig te verdedigen. 3SA heeft een warwinkel aan varianten, maar als N gewoon dom met R uitkomt, ondanks het heftige SA bieden van W na zijn 1 R opening, maakt hij het zichzelf het gemakkelijkst. Weliswaar geeft dat de leider 3 Rslagen, maar hemzelf een aantal exits, als de leider hem aan slag probeert te brengen. K inspelen door de leider is gelijk desastreus, omdat de verdediging hem altijd kan verhinderen op tafel te komen. Niettemin werd 3SA driemaal gemaakt, eenmaal zelfs met een overslag. Niet vreemd, want na bijvoorbeeld een H uitkomst moet het tegenspel heen fijngevoelig zijn om de leider niet aan zijn 9 slagen te helpen. Bijvoorbeeld in slag 2 R naar de H. Als je die pakt, moet je wel weten wat je na moet spelen, dus die kun je het beste duiken. De leider heeft dan meer problemen dan de tegenspelers. Als je pakt is het juist andersom, dan heb je zelf het probleem. Met open kaarten is het makkelijk genoeg: R door en steeds maar R als ja aan slag komt, want je ontwikkelt dan een lengteslag.
Soms bood Oost na N's 1 R opening 3 K en dat werd na twee passen natuurlijk gedoubleerd, waarna Z geen kant meer opkon.
S start is het beste voor de verdediging, maar normaal gesproken zal Z kiezen voor een R start. Dat stelt N in staat om te schitteren, zoals we zullen zien. De Rstart is voor H en A, N speelt het beste R na voor O's 9 en O vervolgt met H V. Als Noord die neemt, blijven de NZ slagen beperkt tot twee rode Azen en twee troefslagen, omdat Z niet aan een derde troefslag toefkomt, hoe hij zich ook keert of wendt.
Als N namelijk R vervolgt (het enige) troeft de leider met de 8. Als je die overtroeft is het gelijk Game Over, maar als je iets weggooit promoveert je 7 toch nooit tot een slag, omdat je in alle varianten wordt ingegooid om zelf troef in te spelen.
Heel anders wordt het als N de H V duikt. Het lijkt, dat dat een slag opoffert, maar het ruilt alleen maar een Hslag voor hetzij twee Sslagen hetzij een Sslag en een extra troefslag. De leider zit opgesloten in zijn hand en moet nu S of K spelen. Als hij K speelt komt Z aan slag om zelf S te spelen en dat geeft de verdediging R A en hetzij twee Ss, en twee troefslagen hetzij één S en drie troefslagen voor een benauwde, maar welverdiende 100.