Spel van de week 28 maart 2006
Gastspreker
Het svdwsc heeft een makkelijke week geen clubavond en ook nog eens een gastspreker die zich spontaan opwierp om de week op te vullen. Of wij wel op dit soort dingen zaten te wachten? Wel bij deze is Jonh vd Mey of hij wil of niet ingelijfd bij het svdwsc hieronder zijn bijdrage. (noot van de redactie: Klachten over de layout moet u bij de webmaster kwijt die moest er weer zo nodig met z'n vingers aanzitten het orgineel in word ziet er een stuk beter uit :-)).
Leuke tips en weetjes uit de reglementen, de alerteerregeling en de praktijk. Dit alles uitsluitend ter Leering ende Vermaeck, voor officiëlere standpunten raadpleeg gaarne het blauwe boekje, de NBB of de arbitragehoek op www.nbbdelft.nl
Wist u dat
- alle doubletten mogen niet gealerteerd worden
- Redoubletten wel gealerteerd moeten worden (indien nodig natuurlijk "Een redoublet dat niet uitsluitend of in hoofdzaak kracht toont" moet gealerteerd worden). Veel bridgers vinden een redoublet ook een soort doublet en denken dat ze niet mogen alerteren.
- elk bod in een kleur dat niet ten minste een vierkaart in de genoemde kleur beloofd moet gealerteerd worden
Behalve:
- een 1 en een 1 opening als zij minimaal een driekaart beloven.
- als het bod de bereidheid toont een contract in de genoemde speelsoort te spelen
- de kracht van een bieding niet gealerteerd hoeft te worden. Zwakke en sterke sprongvolgbiedingen hoeven dus niet gealerteerd te worden. Een zwakke of sterke twee opening evenmin, als de kleur maar echt is.
- biedingen boven 3SA niet gealerteerd mogen worden, tenzij in de 1e biedronde. MAAR een rondje gerekend vanaf het openingsbod, NIET vanaf de 1e pas.
- Transfers na een 2SA herbieding (na een Sterke 2 Klaver opening of zo), formeel niet gealerteerd hoeven te worden (in de praktijk doe ik het vaak toch maar wel)
- mijn partner laatst persé een damesfiets wilde winnen bij de Zoetermeerse kroegentocht? Ter overname aangeboden: een herenfiets (ook een voor de beurt gedaan bod of te hoge biedingen kunnen worden geaccepteerd)
Moeilijk wordt het door onderling tegensprekende regels
- "Bovendien moet u biedingen alerteren waarvan u - met gegronde reden - aan kunt nemen dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent" Spelers die een doublet op 1SA als "Harten en een andere kleur" hebben afgesproken (modified-Lionel) zouden dit heel graag alerteren tegen onbekende tegenstanders. Welke regel telt nu zwaarder? "Doublet mag niet gealerteerd worden" wint hier. NIET alerteren dus. Noot: Deze is echt lastig. Mijn gevoel als bridger zegt: in een kroegentocht of de D-lijn naar eigen inschatting gewoon wel alerteren, maar als WL zeg ik : volg de regels van het spel, je mag (bijvoorbeeld) niet verzaken, en ook niet alerteren dus.
De tegenpartij krijgt verkeerde uitleg (nee, door je partner natuurlijk). Wat nu?
- Tijdens het bieden biedt je door alsof hij het goed heeft uitgelegd. Rechts opent 1 Harten, je biedt 3 Klaver (zwak, met 6 kaart klaver). Volgens je partner is dit echter sterk met 5 Schoppens en 5 ruitens (Ghestem) en hij biedt nu 4 Schoppen, rechts dubbelt. Je biedt nu door als of hij heeft gezegd "3 Klaver is zwak met een 6 kaart klaver", dus je past (want hij heeft zelf 4 Schoppen geboden, dus hij zal wel 7 schoppens hebben toch? Dat betekent het bieden, ook al weet je bijna zeker door de uitleg dat hij misschien maar 4 of 3 schoppens heeft)
- Je hoeft jezelf niet onnodig te straffen. Je partner opent 1SA, rechts dubbelt. Je hebt nul punten en 7 hartens, dus je biedt 2 Harten. Partner alerteert (transfer zegt hij) en biedt 2 Schoppen. Rechts weer dubbel. Nu mag je rustig 3 harten bieden. Je mag uit het bieden wél afleiden dat er wat misgaat (hij hoort te passen), hij kan nu geen 6 kaart schoppen hebben na een 1SA opening. Dat hij het verkeerd uitlegt of dat jij verkeerd bood maakt nu voor jouw bieden niet uit (wél voor de tegenpartij nog eventueel!). Dus bied je 3 Harten en hoopt dat hij nu wel past. Maar let op het volgende punt
- Als jij of je partner moet afspelen moet je vóór de uitkomst melden dat er verkeerde uitleg was en dit corrigeren. De arbiter roepen is nu heel handig, want dit is te ingewikkeld om hier kort uit te leggen. Als je gaat tegenspelen moet je pas na het spelen melden dat er iets fout gegaan is, en roep dan gewoon zelf de arbiter, laat de onschuldige tegenpartij dit niet voor je doen.
- "Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met de visie van een ander."(Johan Cruyff, 20 mei 1989)
Misverstanden over de dummy
- De dummy mag wél de arbiter roepen. Hij moet dit zelfs (net als de andere drie spelers) zodra er een onregelmatigheid heeft plaatsgevonden. Hij (of zij ja, maar in de Spelregels staat 'hij') mag alleen niet de aandacht vestigen op een onregelmatigheid, dit mag uitsluitend na afloop van het spelen (van het spel, niet de zitting of het toernooi)
- Hij mag proberen om elke onregelmatigheid van de kant van de leider te voorkómen. Dus als de leider uit de verkeerde hand voorspeelt moet hij zwijgen, het is al fout gegaan.
- Er is pas een dummy na een geldige uitkomst (simpel gezegd), en tot het spelen van de laatste slag.
- de man van mijn partner begreep mij verkeerd toen ik "mooie dummy" zei tegen een 4333 met 1 punt en vervolgens 8 down ging
Denken mag, doorbieden ook
- bij bridge mag je denken, liever niet, vooral niet als u tegen mij speelt
- als je partner denkt, mag je daarna heus nog wel bieden
- Als je kunt bedenken (of had kunnen bedenken) waar hij over nadacht of wat hij anders had kunnen doen mag je daar geen gebruik van maken. Maar als je partner na drie minuten 4SA biedt (azen vragen) geef je gewoon antwoord.
- Als je partner na je 1 Harten opening een uur nadenkt en 3 Harten biedt (invite) mag je gewoon 4 Harten bieden. Geen idee waar hij over nadacht (daar gaan we even van uit!), twijfelde hij over 4 Harten? Of over 2 Harten? Je móet normaal doorbieden. Je mag ook niet passen als 4 Harten bieden normaal zou zijn!
- denken is denken. Er is geen regel over een aantal secondes, als je partner ergens over nadacht mag je daar geen gebruik van maken, ook niet als het maar één seconde was.
- ik denk altijd heel lang na, voor ik iets fout doe (JvdM, 1980-2006)
Andere weetjes
- Een onvoldoende bod wordt vaak meteen voldoende gemaakt, zonder de volgende tegenstander de mogelijkheid te geven het te accepteren en ook een laag bodje te doen. Het gaat 1 Schoppen - 2 Harten (uw partner) - 2 Klaver (rechts) - ?? Nu kunt u weer 2 Harten bieden, handig. Als Rechts 3 Klaver biedt moet u eventueel 3 Harten bieden en dat kan wat hoog zijn.
- als de leider uit de verkeerde hand voorspeelt, heeft de tegenpartij (één tegenspeler) recht om te kiezen, de leider moet niet (MAG niet) meteen corrigeren. De tegenspelers mogen niet overleggen, degene die het eerst zegt wat er moet gebeuren krijgt zijn zin. Dit hoeft niet degene te zijn die de aandacht vestigde op het foute voorspelen !
En wist u tenslotte dat
- mensen fouten maken. Ze verzaken, gaan down in 6SA terwijl iedereen het maakt. En net tegen u, weer zomaar een top. En ze bieden ook wel eens fout, of leggen het bod van hun maat verkeerd uit, of maken andere overtredingen. Wij (de spelregels en ik) gaan ervan uit dat ze dit niet expres doen. Soms hebben ze mazzel en scoren ze daardoor beter, soms ook niet. Een overtreding van de spelregels wordt gecorrigeerd via de spelregels (door de arbiter), en levert niet persé een goede score op voor de niet-overtreders.
- als je leert golfen je dan de spelregels moet kennen. Voor het behalen van het GVB (GolfVaardigheisBewijs) dient naast een Examen golftechniek (schijnt gevaarlijk te zijn zo'n balletje, als je dat als ongeleid projectiel zomaar een lel geeft) ook een GVB-regelexamen afgelegd te worden. Dit bestaat uit 15 regel- en 5 etiquettevragen. Minimaal 15 vragen dienen juist beantwoord te worden. Etiquettevragen dienen alle foutloos beantwoord te worden! Misschien ook iets voor ons bridgers?
En voor wie nog wat bemoediging nodig heeft denkt maar aan deze bekende uitspraken
- In troebel water zitten de mooiste vissen (bekend Italiaans spreekwoord, Bermuda, 1957. Betekenis "als je je maat niet meer begrijpt, gewoon doorbieden")
- Als er 1 schaap down is volgen er meer (Utrecht, 2003, Famous last words van partner. Vrij vertaald "oh, het is een gedéélde nul, valt nog mee")
- Als het kalf van het koor gescheiden is dempt men de put (Muiderberg, 1977, uitspraak van verliezend meesterklasse finalist, toen bridgers nog bekend waren om tijdens het spelen alcohol te nuttigen)
- Je maat achter de wagen spannen (Wereldwijd bekend: uit een strafdubbel van je partner lopen om vervolgens zelf voor 1700 te gaan)
- "Je gaat het pas zien, als je het door hebt." (Johan Cruyff, 8 jan. 1994)