Spel van de week

Mensenwerk - 24 januari 2006 -- Jos van Kan

Het blijft mensenwerk
Marco van Basten, na de verloren oefeninterland tegen Italië

DBC 1 heeft het niet gered in de eerste divisie. Na het optrekken van de kruitdampen bleken we 12 VP's tekort te kom om ons te handhaven. We zullen volgend seizoen ons uiterste best doen het verloren terrein te herwinnen. Zoals Marco al zei: "Het blijft mensenwerk."

Slam

Een aardig spel uit het laatste weekend tegen de rode lantaarndrager Theseus.
Spel 14 O/--
Paul
s AT864
h 84
d A9
c K942
Jos
s 72
h AKQ3
d KJ4
c AQ63
Na een biedverloop waarin N s heeft geboden en Z een 18-19 SA heeft aangegeven eindigen NZ in 6c. W start s3. Speelplan? Het lijkt erop, dat je twee rode introevers moet maken in dummy en de vraag is of je dat moet doen na eerst tweemaal troefspelen of niet. Omdat ik daar niet uitkwam schakelde ik over op plan B: s 3-3 of lange s bij W en als dat niet zit terugvallen op de d-snit. Als ik daarop speel, kan ik net zo goed de eerste s duiken (8) en enigszins verrassend neemt de O met de H. Dat lijkt slecht en goed nieuws: niet 3-3, maar wel de lengte bij W. In dat geval is het contract nu altijd gehaald, als je maar weet hoe het zit: als W ook lengte H heeft wordt hij in de hoge kleuren gesqeezed, als hij dV heeft komt hij in een s-d squeeze en als O lengte h heeft...
O speelt h6 na die ik neem en ik speel driemaal troef, eindigend in de hand. Die zitten gelukkig rond en O écarteert een h. Dat lijkt van lengte. Ik speel nu s naar het A en O bekent niet meer en gooit d af. Ik troef een s, O gooit nogmaals d, incasseer mijn twee hoge h, W gooit op de laatste een s af. Ik kan nu claimen, maar om tijd te sparen steek ik over naar dA en speel de laatste troef: O moet zijn laatste h bewaren gooit een d af, ik h en W, die zijn laatste s moet bewaren doet ook een d weg. Wie d V heeft doet er nu niet meer toe, omdat de resterende d gaan vallen. Het hele spel:
Spel 14 O/--
  Paul
s AT864
h 84
d A9
c K942
 
s QJ953
h J7
d 753
c J85
s K
h T9652
d QT862
c T7
  Jos
s 72
h AKQ3
d KJ4
c AQ63
 
Ik zie dat ik het heel wat simpeler had kunnen maken door mijn twee rode introevers te maken voordat ik troeftrek. W kan de h wel voortroeven, maar dat is van de driekaart troef en ik kan die dus rustig overtroeven. Eerst tweemaal troeftrekken daarentegen zou tot down leiden: je moet je introevers maken met kleine troeven en dat betekent dat je cH moet incasseren. W gaat dan altijd een troefslag maken.

Vage echo

Een vage echo van dit spel deed zich voor op de laatste clubavond.
Spel 25
Paul
s J976
h K752
d 843
c 42
Jos
s AK8
h J
d J2
c AKQT963
Het spel is 90o tegen de klok in gedraaid voor uw gemak. De meeste paren gingen 1 down in 3SA, waarschijnlijk na een biedverloop als 1c-1h-3SA op hoop van zegen, maar wij boden semi-wetenschappelijk op naar 4c, mijn favoriete contract in de paren :-). Na drie passen ging het onder voortdurend passen van de tegenpartij: 1c-1h-3c-3s-4c-pas. Het bieden behoeft wellicht enige toelichting :-). Het 3c rebid heeft bij ons de kracht van een semi-forcing, dus ongeveer de hand die ik nu heb. Vandaar dat Paul er nog een bodje uitperst om 3SA te bereiken, maar de pijp aan Maarten geeft als ik geen d stop blijk te hebben. Nou 4c is ook niet te laag zoals je kunt zien en de tegenpartij begint met dA, dH en d na. Op het eerste gezicht lijkt het, dat je enige kans is, dat sV tweede uit de koets valt, maar er is een veel betere kans: sV bij hA. In de vierkaart eindpositie die overblijft na zeven rondjes c moet hA sec worden gezet om sV derde te bewaren. Je wordt dan met hA ingegooid om van sV af te spelen. Alleen als beide verdedigers in een vroegtijdig stadium in de gaten hebben waar het precies om draait kunnen ze het met afgooien lastig maken. In dit geval gooide W al op de derde c een s af (vrijwel altijd een driekaart nu) en in de loop van het spel al zijn s's. Het spel kon nu volledig worden gelezen. Ik zeg niet dat W hiermee niet goed heeft verdedigd, integendeel: vaak is het van essentieel belang, dat partner precies weet wat er aan de hand is. In dit geval had het echter alleen academische waarde voor partner: hij wist nu met zekerheid dat hij ingegooid ging worden.