Spel van de week - 30 november 2004
Partnership trust and understanding
"Vertrouwen draagt meer bij tot de conversatie dan intelligentie."
Francois de la Rochefoucauld
Ik sluit met op bridge gebied geheel aan bij het citaat. Probeer niet voor je maat te denken zeg ik altijd maar, het is voor je eigen hand al moeilijk genoeg. Vertrouwen is een van de meest fundamentele zaken van het bridge. Als maat iets doet ga er dan vanuit dat hij ook heeft wat hij belooft. En probeer niet, nadat maat een foutje heeft gemaakt op het volgende spel te anticiperen op een mogelijk 2e foutje. Blijf er in geloven dat hij het goed gedaan heeft. Dat werkt op den duur het allerbeste.
Wat ook heel erg help is om te proberen op dezelfde golflengte te zitten bij het bieden. Maak algemene afspraken en probeer het systeem logisch te houden. Dat vereenvoudigd de problemen aanzienlijk.
Tot zover de wijze les :-). Ik had het natuurlijk ook kunnen hebben over de oneerlijkheid van butlertelling huilend dat de tegenstander weer eens een gelukkig 3SA kwetsbaar bied met 23 punten samen en geen fit als enige in het veld voor -12 maar dat zal ik niet doen. Het werkt namelijk vaak ook de andere kant op.
Ik kan natuurlijk ook vertellen over het ongelukkig verlopen weekend van het 1e team gezakt naar een 12e plaats met nog 8 wedstrijden te gaan. De achterstand op de promotie plaats is maar 18VP een paar keer dik winnen en we doen weer mee. Dus supporters zijn van harte welkom. De volgende speeldag is 12 december in Utrecht.
Maar goed dat zal ik ook niet doen.
Er is wel hoop voor ons team want ik denk dat ik in vorm ben. Niet dat ik nu zo goed speel maar door vertrouwen en begrip dwing je geluk af en kost het bijvoorbeeld maar 4 als je weer eens een kwetsbare manche dubbelt en met een overslag laat maken. Maar goed terug naar de titel. Een paar kleine voorbeeldjes. Je raapt op niemand kwetsbaar in de 4e hand AH94 HV98 V73 A10 en na pas links opent maat met 1 na 1 door jou biedt maat 1. Je kan nu gebruik maken van een algemene afspraak dat je een geweldhand kan aangeven door eerst de 4e kleur te bieden en vervolgens te steunen dus je biedt 2 en na 2SA van de maat bied je 3 wat wordt verhoogt aan de overkant tot 4.
Doe je nog wat? Vertrouw je maat. Hij heeft gehoord wat je hebt en kon het niet opbrengen op een cue te doen op 4 niveau hij heeft alle kleuren overgeslagen. Kortom het lijkt er op alsof er geen fijne hand aan de overkant zit en je past.
Precies gehaald maat had 10832 5 AH108 H863 (Spel 17) veilig gespeeld en tegen een introever opgelopen voor precies contract.
Nog een het biedverloop zonder tussenbieden gaat 1-2-4-4-einde voor dat je de dummy neerlegt zegt maat zeker een 3-4-3-3. En dat is precies wat je hebt. (Spel 15) Niet afgesproken maar dezelfde stijl en geconcludeerd door een consistente set van biedafspraken.
Een laatste dan je hebt 8765 976 A5 AH72 Na pas links opent maat 1. Rechts 1. Als je bij ons nu iets op 2 niveau biedt dan is dat nonforcing. Een strafpas heb je ook niet en dus besluit je tot dbl wat negatief is maar niet volgens de klassieke opvatting dat je nu minimaal 4-4 laag moet hebben. Links pas en maat 2. Het lijkt er op dat maat niet zo veel heeft en de 4krt is door de pas links niet opgeknapt. Je besluit nu 3 te bieden hetgeen niet is afgesproken maar in deze situatie (vanwege andere afspraken) eigenlijk niets anders kan zijn dan een limit met een 3krt . Dit wordt uitgepast en op de vraag van de tegenstander wat 3 is antwoord maat: "Dat hebben we niet afgesproken maar het kan alleen maar een 3krt met een limit zijn." Kijk dat is partnership understanding.
Overigens een absolute aanrader in de context van dit stukje is "Partnership understandings" van Lawrence. Hierin kan een partnership invullen hoe je over bepaalde situaties denkt of iets bijvoorbeeld wel of niet forcing is, of er een 3 of 4krt steun wordt belooft enz.
Je kan hier samen over praten en het zal het begrip binnen het partnership zeker ten goede komen en kan je veel misverstanden besparen.